(Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla) (Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla)

Riječ je o varijanti velike, atraktivne i važne izložbe koja je priređena 2016. u Rijeci i koja predstavlja važan dio dugogodišnjih inicijativa vezanih uz afirmaciju i očuvanje riječkog torpeda. Zagrebačka izložba obuhvaća dio "riječke" građe, koja prikazuje  povijesno-tehnološki razvoj, te građu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskoga pomorskog muzeja Split.

U fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, torpedo kao jedna od perjanica hrvatske industrijske baštine, predstavljen je dvocijevnim lansirnim uređajem, dvama torpedima, te sitnijim konstrukcijskim dijelovima torpeda.

Izložbom ''Riječki torpedo – prvi na svijetu'', koja je prvi puta otvorena 2011. godine u Rijeci,  se muzejskom građom, fotografijama, dokumentima, filmovima, tekstovima te edukativnim programom popularizira tema i informira javnost o riječkoj tvornici torpeda, prvoj tvornici torpeda u svijetu, te educira o tehničkom razvoju torpeda. Izložba i sav popratni sadržaj koji uključuje kataloge i tekstove su dvojezični, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Princip kormilarenja. (Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla)

Izložba je namijenjena posjetiteljima svih uzrasta, zaljubljenicima u tehniku, vojnu tehniku, domaću industrijsku povijest, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu. Ne zahtijeva predznanje, jer će se na izložbi moći educirati o tehnici torpeda, kao i povijesti riječke tvornice torpeda. 

Kratka povijest Riječkog torpeda

Riječka tvornica torpeda prvi je proizvođač torpeda u svijetu. Proizvodnju torpeda započela je oko 1860. i poslovala kroz period od jednog stoljeća sve do 1960-ih godina. Opremala je torpedima mornarice diljem svijeta, a na temelju riječkih torpeda kasnije su mornarice drugih zemalja izgradile vlastiti razvojni program torpeda. Takva tvornica jedan je od dragulja hrvatske industrijske baštine i izložba služi informiranju i educiranju šire javnosti o tom, nekadašnjem, izvanrednom industrijskom proizvođaču svjetskog glasa.

Iako je torpedo razarajuće oružje namijenjeno oduzimanju ljudskih života, može ga se promatrati i isključivo iz tehničke perspektive gdje ono predstavlja pogon samo tlačenim. Dubinsko i smjerno kormilarenje torpedom pomoću dubinske sprave s hidrostatskom komorom i žiroskopskog smjernog ravnača predstavljaju neke od iznimno inovativnih rješenja u povijesti tehnike. Isto tako, promatrajući razvoj tehnike kroz ljudsku povijest, činjenicu da su brojna tehnička dostignuća razvijena upravo kroz vojnu tehniku nikako ne možemo izbjeći.