Iz video spota "Veseli se, o Marijo" (Foto: promo) Iz video spota "Veseli se, o Marijo" (Foto: promo)

Ovo je njihov 34. album, a nastao je u suradnji s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom. Objava je planirana sredinom ovog travnja. Ansambl LADO već desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu, taj iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja.

- Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti. Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara - kaže umjetnički ansambla te voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.

Prvi singl, uskrsni napjev iz Petrinje "Veseli se, o Marijo", LADO je objavio na blagdan Uskrsana svom YouTube kanalu. Za najavu uskrsnog albuma odabran je upravo ovaj napjev, jer je Petrinja, kao i cijela Banovina i Posavina, teško stradala u potresu krajem 2020. godine, te je želja Ansambla LADO poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra. 

Ansambl LADO - "Veseli se, o Marijo"

Ansambl LADO - "Veseli se, o Marijo"

3:12

Ovu hrvatsku uskrsnu pučku popijevku u Petrinji je zabilježio Vladimir Stahuljak, a glazbenu obradu potpisuje dr.sc. Joško Ćaleta. Za izradu videa zaslužan je Alen Vuković, a ton su snimili i oblikovali Matija Auker, Robert Tanasković i Margareta Miholić. U izradi ovog videa korištene su i fotografije i stare razglednice iz Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska foto građa Etnografskog muzeja Zagreb.

- Posebno zahvaljujemo Sanji Grković, voditeljici Fototeke te Matiji Dronjiću, višem kustosu Etnografskog muzeja Zagreb na pomoći pri odabiru arhivske građe – naglasio je Šokac.

Uz CD izdanje, uskrsni program Ansambla LADO bit će dostupan putem neke od brojnih digitalnih platformi (Deezer, Spotify, iTunes, Google Play itd.).