Foto: matis.hr/Pixabay Foto: matis.hr/Pixabay

Na naslovnici je sačuvani dragocjeni predmet iz doba otvorenja zgrade šezdesetih godina – namjenski izrađena vaza iz Tvornice kristala "Samoborka", a to je tek djelić opreme interijera koji su kreirali najuvaženiji onovremeni umjetnici.

U novome broju započinje novi tematski ciklus: svaki mjesec  u ovoj godini predstavljat će se rijeke u Hrvatskoj s nekoliko aspekata. Kroz već uobičajena povijesna razmišljanja Marina Knezovića, endemske vrste flore  (Darko Mihelj), sociološku slagalicu (Nino Sorić), Jezični podsjetnik (Sanja Vulić) i novu kolumnu životinjstvo (Nika Jakab), u prvom se dvobroju opisuje naša najduža rijeka Kupa,  koja izvire u Gorskom kotaru, a ulijeva se u rijeku Savu kod grada Siska. Uz gradove Sisak i Petrinju, nažalost, vezan je nemili razorni potres koji ih je zadesio netom prije Nove godine.

U kolumni Hrvatski glazbenici (Davor Schopf) prisjećaju se briljantne karijere nedavno umrle operne pjevačice Biserke Cvejić, povratnice iz Belgije.

U naznaci prijevoda i izdanja novih knjiga izviještavaju o književnosti bačkih Hrvata, pokojnog  Ante Sekulića i Antuna Vidića te knjizi Svjetlane Lipanović o hrvatskim umjetnicima u Italiji i dugoočekivanu zbirku knjiga "Flora Croatica".

Predstavljaju nekoliko hrvatskih iseljenika: Antonia Skarmetu u Čileu u povodu njegova 80. rođendana, likovnjake Karen Oremuš iz Kanade i Michaela Barbarića iz SAD-a te mladu poduzetnicu Tihanu Janu Vukić, povratnicu iz Švicarske.

2021., u Hrvatskoj proglašenoj Godini čitanja, posvećeni su članci kolumnistice Vesne Kukavice u rubrici "Klikni – idem doma" te dvadeseta obljetnica izrade replike Gutenbergove knjigotiskarske preše iz 15. stoljeća u istarskom srednjevjekovnom glagoljaškom središtu Roču.

U novoj rubrici Lektorati hrvatskog jezika predstavljaju iskustva lektorice Katje Peruško u portugalskoj prijestolnici Lisabonu.

Aktualne teme  poput vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i sporta prati Željko Rupić.

Višegodišnji kolumnist fra Šimun Šito Ćorić zalaže se za nužnost blagosti na radnome mjestu, što je ovogodišnja poruka i glavne urednice Ljerke Galic.

Dvobroj je dostupan na poveznici.

(Ljerka Galic/Matis.hr)