(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske) (Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana te uz autora knjige Đuru Vidmarovića o knjizi su govorili: prof. dr. sc. Sanja Vulić sa Hrvatskih studija te u ime nakladnika Acumen d. o. o. književnica Božica Brkan. Ulomke iz knjige je interpretirala dramska umjetnica Biserka Ipša.

Knjiga je nastala nakon što je autro Đuro Vidmarović, književnik, prevoditelj i aktualni predsjednik Društva hrvatskih književnika, 40 godina istraživao opus pjesnika i znanstvenika pripadnika Hrvata u Mađarskoj Josipa Gujaša-Đuretina.

(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Na više od 300 stranica, knjiga naslovljena po stihu iz pjesnikove predsmrtne pjesme ''Mene su ljepote ostavile'', podijeljena je u dvije cjeline. U prvoj, priređivač i autor s književno-teorijskoga motrišta analizira Gujaševo nedovoljno poznato moderno poetsko djelo u sklopu korpusa hrvatskoga pjesništva u Mađarskoj, te njegove znanstvene interese razrađene u Gujaševoj doktorskoj disertaciji vezanoj uz identitetske izazove vlastite manjinske zajednice u Mađarskoj.

U knjizi se ističe tadašnja Gujaševa suradnja s hrvatskim književnikom iz matične zemlje Milivojem Slavičekom te nepoznata arhivska i filološka ostavština koju je Vidmaroviću ustupila, sada također pokojna, Gujaševa supruga Vera Grunčić. Teoretičari književnosti Hrvata u Mađarskoj pjesništvo Josipa Gujaša Džuretina smatraju najznačajnijom pojavom od 1918. godine do danas. Svoje prve pjesme objavio je početkom 1960-ih na stranicama tamošnjih Narodnih novina. U antologiji U kolo, objavljenoj prije točno pola stoljeća u Mađarskoj, zastupljen je s 24 pjesme od kojih će veći dio ući u Gujaševu postumno objavljenu zbirku pjesama ''Povratak u Podravinu'' iz 1977. godine.

Drugi dio ove Vidmarovićeve knjige donosi ranije i sada prvi put objavljene Gujaševe pjesme u izvornom i transkribiranom obliku. Recenzentice knjige su prof. dr. sc. Sanja Vulić i književnica Božica Brkan. Knjigu sabranih  djela Josipa Gujaša Đuretina (1936. - 1976.) s književno-teorijskom analizom priređivača Đure Vidmarovića su 2019. financijski poduprli  Ministarstvo kulture RH i Hrvatska matica iseljenika, otrgnuvši tako zaboravu život i djelo ovog istaknutog intelektualca, pripadnika hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj.