(Foto: Hrvatska matica iseljenika/ screenshot) (Foto: Hrvatska matica iseljenika/ screenshot)

Organizator Ljetne škole hrvatskoga folklora je Hrvatska matica iseljenika i mr. sc. Snježana Jurišić. Voditelj Škole je profesor Andrija Ivančan.

Na programu su plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga Dinarskoga područja: Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, Šibensko-primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve. Polaznici će također učiti i o plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju području zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Uz praktična plesna predavanja, održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama  dinarskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji  i osnovama dječjega folklora. Uz praktični dio održat će se i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.

(Foto: Hrvatska matica iseljenika/ screenshot)

Školu je 1963. godine osnovao poznati hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan, a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz profesora Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold i Vjekoslav Martinić.

Polaznici mogu odabrati jednu od ponuđene tri grupe – ples, sviranje tambura i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala. Završni koncert polaznika Ljetne škole hrvatskoga folklora održat će se 11. kolovoza 2020. u Zadru.

Smještaj polaznika bit će u Zadru. Školarina za polaznike izvan Republike Hrvatske iznosi  80 eura ili 600 kuna za polaznike iz Republike Hrvatske.

Prijave: Prijave će biti otvorene uskoro uz najavu na internetskim stranicama Hrvatske matice iseljenika i putem pozivnog pisma.