(Foto: Tomislav Miletić/ Pixsell) (Foto: Tomislav Miletić/ Pixsell)

Kvota odnosi se na dvije kategorije definirane člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Zakon se odnosi na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Donošenjem posebne upisne kvote za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispunjen je jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu.

Za upise u sklopu posebne kvote namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2019./2020., kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Isto tako fakulteti samostalno, a prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupaka.

Cjelovit tekst natječaja dostupan je na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, a tablica s upisnim rokovima dostupna je ovdje.

Također, od ove akademske godine, odobrena je posebna upisna kvota za upis na studije Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama HKS-a.

Ono što je potrebno učiniti za valjanu prijavu dostupno je na poveznici