Foto: promo Foto: promo

Pjesme Maje Šiprak uvrštene su u brojne domaće i strane zbornike, a dobitnica je priznanja "Zvonimir Golob", za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, "Spark" Velike Gorice, za pjesmu o proljeću, a na natječaju portala Očaravanje i časopisa Sapphoart za Valentinovo 2018. njezina pjesma izabrana je kao jedna od najboljih. Iste godine vrlo zapaženo bilo je i njezino gostovanje na tradicionalnom festivalu migracija u Luxembourgu.

Ove godine iz tiska je izašla njena nova zbirka poezije "Poezija pod jedrima".

- Maja Šiprak ne zna pisati šablonski i serijski. Nju takvo pisanje ne zanima. Ne poseže s kvantitetom kako bi dosegnula kvalitetu, već uživajući u stvaranju, poput drevnih majstora, ne umanjuje kvalitetu količinom napisanog i nema problema kako da iz mnoštva napisanog odabere kvalitetu za uvrštavanje u zbirku, već kako da od kvalitete izdvoji dostatnost potrebnu za zbirku – rekao je Ratko Bjelčić, recenzent najnovije zbirke Maje Šiprak.

- Ono što karakterizira pjesništvo Maje Šiprak je umijeće prenošenja osjećaja kroz stihove. U njezinim pjesmama nema nerazumijevanja i postavljanja pitanja "koja je pjesnička poruka?", jer Majini su stihovi kristalno jasni, ogoljeni do srži, odlikuju se izravnošću. U njima nema kalkulacije dopadljivosti nauštrb iskrenosti. Maja ne robuje rimama, koje bi izgledale naštimane, nezgrapne, kratile Majin pjesnički dah i obrezivali njezine pjesničke slike. Maja Šiprak ima osjećaj za ritmičnost (pojedine pjesme uvrštene u novu zbirku, bez većih preinaka mogle bi se uglazbiti) - zaključuje Bjelčić.

(Izvorni tekst: Goran Filipović)

 

Maja Šiprak

"VERSI SRCA"

 

Razapeta između mogućnosti i želja

biram tamnu polutku mjeseca

izbjegavam grabežljivce

i lažne kolodvore sreće

 

putujem sama

u naručju nosim breme prošlosti

i neizvjesnu budućnost

umotanu u svilu

izvezenu zlatnim versima srca

koje ljubav živi

 

daljina ostavlja trpki okus

nestaje u nevidljivoj točci na obzoru

obrazi se crvene od nedostajanja

a život mi se poput leda topi u dlanovima

 

koliko rastanaka treba proteći

koliko sastanaka treba živjeti

da bi mogli udisati puninu

stišati strepnju i neizvjesnost

 

prođe dan

noćima nema kraja

tjedan prođe

vikend me razapne

svaka misao kao goloždravi ptić

gladna je tvoje blizine