Damir Sabol (Foto: Glas Hrvatske) Damir Sabol (Foto: Glas Hrvatske)

 -Ideja za napraviti aplikaciju je došla kad sam svom sinu tamo 2013. i 2014. godine provjeravao zadaću. Bilo je tu puno zadataka za riješiti i kako smo u to vrijeme razvijali tehnologiju za čitanje teksta kamerom mobilnog uređaja, pomislio sam da tu tehnologiju možemo primijeniti kako bismo čitali matematičke zadatke i provjerili jesu li dobro riješeni. A onda smo naravno dobili i ideju da ih objasnimo kako se ti matematički zadaci rješavaju. I tako je nastao Photomath, i to je vrlo dobro radilo i krenuli smo na svjetsko tržište – objašnjava Sabol.

Aplikacija je već obuhvatila brojne matematičke udžbenike i zbirke zadataka, a osim što prikazuje korake u rješevanju matematičkih problema, njezino korištenje vrlo je jednostavno.

- Znači, uzmemo aplikaciju, s aplikacijom skeniramo napisani zadatak, aplikacija nam ponudi nekoliko metoda rješavanja, malo pogledamo koje je metode sve ponudila, i odaberemo baš onu koja nama treba, i tada možemo ući u korake rješavanja gdje nas onda aplikacija vodi korak po korak i objašnjava kako na kraju doći do rješenja zadatka – objašnjava voditeljica tima za istraživanje i razvoj matematičkog sadržaja Andrea Pavković.

Aplikacija se vrlo brzo proširila među mladima, ne samo u Hrvatskoj, nego diljem svijeta. Do danas, preuzeta je više od 220 milijuna puta. Koriste je i učenici i profesori, ali i roditelji. Sabol ističe kako im je najveće tržište Amerika, Rusija, Filipini, Indonezija i Brazil.

-Mi smo vjerojatno broj jedan ili dva edukacijska aplikacija globalno. Najmanje u top pet. To je velika vrijednost i ulagači su to prepoznali. Za ovakvu vrstu posla kao što ga mi radimo Silicijska dolina je mjesto gdje se dobivaju ne samo najbolja ulaganja i dovoljno novca da se to brzo razvija nego i ulagači koji razumiju taj sektor, koji mogu pomoći u bržem razvoju, koji mogu dati dobre savjete i koji mogu privući isto nama nove ljude i koji stvarno mogu ubrzati razvoj cijelog poslovanja – govori Sabol.

Tvrtka Photomath svoje inovacije razvija u Hrvatskoj ali i u spomenutoj Silicijskoj dolini. Proteklih mjeseci partneri iz Amerike uložili su 23 milijuna dolara u razvoj tehnologije.Tim će se sredstvima povećati broja zaposlenika u Zagrebu, uložit će u razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te razvoj proizvoda i marketinga. 

- Naša korporativna struktura kreće iz Amerike, zapravo to ne znači da u Hrvatskoj nije većina nekih poslovnih tehničkih aktivnosti, mi tamo imamo poslovne aktivnosti... ali razvojne aktivnosti, inženjerske aktivnosti, razvoj proizvoda, razvoj aplikacije, ali i razvoj sadržaja za aplikaciju, to se sve radi iz Hrvatske. No, moramo priznati u Americi ipak ima puno više tih marketinških znanja ljudi koji imaju iskustva tamo na tržištu i pokušavamo iskoristiti najbolje strane i američke i Hrvatske, kaže Sabol.

Iako je aplikacija Photomath na tržištu već šest godina, strelovit rast bilježi posljednjih godinu dana  od kako traje pandemija korona virusa. To nam je, ističe Sabol, pokazatelj da je matematika teška za učenje i tu mi uskačemo s aplikacijom. Zato osim pomoći pri matematičkim zadacima, slično planiraju učiniti i na drugim područjima tehničkih predmeta.