Muzej domovinskog rata u Karlovcu. (Foto: Kristina Štedul-Fabac/ Pixsell) Muzej domovinskog rata u Karlovcu. (Foto: Kristina Štedul-Fabac/ Pixsell)

Muzej Domovinskog rata nalazi se u sklopu Kompleksa Križanić Turnja, bivšeg vojnog prostora koji je 2013. godine uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Tijekom Domovinskog rata, nalazeći se na samoj crti bojišnice, Turanj je postao simbol obrane grada Karlovca. Na Turnju su hrvatski branitelji zaustavili sve pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni brojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile su se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani.

Tema Domovinskog rata u novom muzeju bit će predstavljena kroz stalnu izložbu ''Karlovac 1991. – 1995.'' u zgradi Californiji te kroz vanjsku izložbu vojne tehnike. Zgrada je sačuvana i konzervirana, sa svim vidljivim oštećenjima iz Domovinskog rata, učvršćena čeličnim nosačima i zatvorena u staklenu opnu čime je i sama dobila ulogu muzejskog eksponata.

(Foto: Kristina Štedul-Fabac/ Pixsell)

Autorica muzeološke koncecije je kustosica Ružica Stjepanović, a likovni postav izložbe napravila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. U projektu je surađivao veći broj stručnjaka - arhitekti, građevinari, kustosi, dizajneri.

Muzejski sadržaji usmjereni su na edukaciju različitih dobnih i motivacijskih skupina posjetitelja. Poseban je naglasak na djeci, učenicima i studentima koji će kroz muzejske sadržaje moći naučiti više o modernoj hrvatskoj i ratnoj povijesti. Izložba, uz baštinsku i edukativnu komponentu, kao jedan od prioriteta ima uključivanje destinacije u ponudu kulturnog turizma grada Karlovca.

(Foto: Kristina Štedul-Fabac/ Pixsell)

Osnovna ideja izložbe ‒ prikaz života grada Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu ‒ bit će prikazana kroz šest tematskih cjelina: Kako je počeo rat?, Virovitica ‒ Karlovac ‒ Karlobag, Postali su branitelji, Životom protiv rata, Pobjeda i Borbena sredstva na otvorenom.

Autorica koncepcije izložbu je oblikovala tako da tematske cjeline budu prezentirane ambijentalno, uz korištenje suvremene multimedijske tehnologije, kako bi izložba postala prostor osjetilnog iskustva i interakcije, te kod posjetitelja izazivala osjećaje i potrebu za promišljanjem.

Svi predmeti prezentirani na izložbi dio su zbirki našeg muzeja, najvećim dijelom prikupljeni donacijom 26 donatora.Pored izložbe unutar zgrade Californije, postav stalne izložbe Karlovac 1991. ‒ 1995. sastoji se i od vanjskog postava koji prezentira borbenu tehniku s ukupno 23 predmeta.

Svečano otvorenje novog muzeja u sastavu Gradskog muzeja Karlovac bit će 5. srpnja, a zainteresirani građani novi će postav moći besplatno razgledati 6. i 7. srpnja od 10 do 16 sati.