(Foto: Viviana Brkarić/s dopuštenjem) (Foto: Viviana Brkarić/s dopuštenjem)

Uspostava Interpretacijskog centra Ekomuzej "Vlaški puti" jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednoga projekta "Učka 360°". Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

(Foto: Viviana Brkarić/s dopuštenjem

Interpretacijski centar je smješten u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njezine okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji će biti i službeni jezik ekomuzeja. Vlaški jezik je visokougrožen jezik jer se nažalost prekinuo prirodni prijenos s roditelja na djecu. On nije samo lokalno blago nego i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Autori projekta Ekomuzeja Vlaški puti su Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić te Valter Stojšić.

(Foto: Viviana Brkarić/s dopuštenjem)

Ekomuzej "Vlaški puti" sastoji se od Interpretacijskog centra, Medijateke i tematskih staza "Putevima kontrabanda". U Mediateci će se odvijati edukativne radionice te će se moći pretraživati građa na vlaškom i žejanskom jeziku te digitalizirane publikacije o jeziku i jezičnoj zajednici, kao i publikacije sa zavičajnom tematikom. Kroz intrepretacijski centar i tematske staze "Putevima kontrabanda" ispričat će se i priča o kontrabandu te omogućiti posjetiteljima da prođu uzbudljivim rutama kroz Park prirode Učka. Namjera je da se u projekt što više uključi lokalno stanovništvo, da ekomuzej postane kulturno–edukativno središte, ali i da  potakne razvoj kulturnoga i ruralnog turizma toga kraja.

(Foto: Viviana Brkarić/s dopuštenjem)

Kontraband ili krijumčarenje odvijalo se tridesetih godina prošlog stoljeća kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena "zona franca" ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. Obuhvaćala je Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone.