KUD Kamešnica Livno (Foto: screenshot/HRT) KUD Kamešnica Livno (Foto: screenshot/HRT)

Područje Konjica, Rame, Kupresa i Završja, specifično je po tome što se ispreplitala kultura sjevera i juga, ali i zapada i istoka BiH. Upravo zbog svoje prirodne granice koja dijeli Bosnu od Hercegovine, etnografska je odlika kako bosanskog tako i hercegovačkog folklora.  

Na tom se području izgradio zaseban kulturološki sustav koji je kao takav poseban te se izdvaja i od jednog i od drugog kraja Bosne i Hercegovine, "što ga čini uistinu izvorno sačuvanim od utjecaja pomodarstva koje je u mnogim područjima otklonilo izvornost", navode organizatori.  

(Foto: screenshot/rama-prozor.info)

Polaznici seminara moći će odabrati jednu od tri ponuđene grupe - ples, glazbala (tradicijska ili tambure) i ganga. Seminar započinje 25. srpnja u jutarnjim satima, a završava 28. srpnja svečanim završnim koncertom polaznika u večernjim satima.  

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganja s terena (plesna i pjevačka predavanja), teorijsku nastavu o etnologiji, radionice i reviju narodnih nošnji obrađenog područja, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, radionice tradicijskih glazbala, povijest gange i praktični rad...

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na: seminar.folklorabih@gmail.com. Dodatne informacije na službenoj stranici uhakud.info, Facebook stranici Seminar folklora Hrvata u BiH te na kontakt telefon +387 63 428 146, priopćeno je iz UHAKUD u BiH.