Foto: kolaž/preslika zaslona/matis.hr Foto: kolaž/preslika zaslona/matis.hr

"Kroz povijesna razmišljanja Marina Knezovića, endemske vrste flore i faune (Darko Mihelj) do iseljeničke obitelji Dominis (Franjo Bertović), ispričane su zanimljivosti našeg najrazvedenijeg otoka – Dugog otoka.

U kolumni Hrvatski glazbenici (Davor Schopf) uz životnu priču o neponovljivoj pjevačko-glumačkoj zvijezdi zagrebačkog kazališta "Komedija" Đaniju Šegini, podsjetili smo na 70 godina djelovanja tog kazališta. Također smo, uz vukovarski spomendan, predstavili "kralja mjuzikla" i direktora najsjajnijih godina tog kazališta, rođenog Vukovarca Vladu Štefančića.

U naznaci prijevoda i izdanja novih knjiga izvještavamo o virtualnoj inačici održanog Interlibera. Također, u recenziji Vesne Kukavice predstavljamo vrlo zanimljivu knjigu iseljenika Z. Navale o Hrvatima u Burskom ratu, a četvero studenata prevelo je štivo Ž. Periša na bugarski jezik.

Opisane su i aktivnosti naših iseljenika u Kanadi (slikar A. Cetin) i Australiji (fotograf I. Rukavina), te donacije u domovini (obitelj Miketić).

U novoj rubrici Lektorati hrvatskog jezika predstavljamo iskustva lektorice Sanje Franković iz Bukurešta.

U kolumni Sociološka slagalica, u razgovoru s Nevenom Šerićem, zaključuju se razmišljanja o svjetionicima na hrvatskoj obali (Nino Sorić).

Aktualne teme – poput vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i sporta popratio je Željko Rupić.

U "Maticu" je, po višegodišnjem običaju, a koju i dalje uređuje Ljerka Galic, umetnut i katolički kalendar za 2021. godinu.

U ime uredništva čitateljstvu želimo ugodno čitanje upućujući najiskrenije želje za nastupajuće blagdane i novu 2021. godinu!"

Sadržaj božićne "Matice" prenijeli smo s matis.hr.

(Izvor: matis.hr/Ljerka Galic)