Objavljen lipanjski broj časopisa "Matica"

Građa je raspoređena na sedamdesetak stranica magazinskog formata te ilustrirana sa stotinjak fotografija snimljenih u autentičnim prekooceanskim lokalitetima metropolitanskih područja Sjeverne i Južne Amerike, gdje naraštajima žive hrvatske iseljeničke zajednice poput Pittsburgha ili Santiaga de Chilea… Svaki prilog časopisa Matica ima i sažetak na engleskom jeziku. Urednica časopisa je Ljerka Galic, a nakladnik mu je Hrvatska matica iseljenika. Časopis je u 69 godištu kontinuiranog izlaženja.

U novome broju možete pročitati priloge kolumnista Šimuna Šite Ćorića, Darka Mihelja, Marina Knezovića, Marjane Kremer, Vesne Kukavice, Davora Schopfa, Nina Sorića i Sanje Vulić.

Vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH posvećene su studentima iz iseljeništva koji žele studirati u domovini na visokim učilištima u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Vukovaru. Opisani su studijski uvjeti za iseljeničku mladež i pripadnike naših manjinskih zajednica iz europskoga susjedstva na hrvatskim fakultetima i učilištima u akademskoj godini 2020./2021. Taj studijski program odnedavno provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Zadru te Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovaru, osiguravši posebnu upisnu kvotu za mlade iz hrvatske dijaspore.

Uz teme vezane za proslavu 30. Dana državnosti Republike Hrvatske koji je obilježen 30. svibnja, časopis donosi reportažu o spomen danu Zagreba. Opisani su događaji vezani uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.  Filantropija američkih Hrvata može se pratiti u prilogu o pokretanju stotog fonda Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice Amerike koji nosi ime Elizabeth Salinger, a utemeljen je njezinim ulogom od 250.000 dolara. Fond pri Zakladi koja u lipnju obilježava 62 rođendan, može se otvoriti s najmanjim ulogom od 10.000 dolara. Školarinska zaklada Hrvatske bratske zajednice Amerike obrazovni je potporni program američkih Hrvata i njihovih prijatelja na sjevernoameričkom kontinentu sa sjedištem u Pittsburghu. Franjo Bertović, potpredsjednik HBZ-a ističe kako Fond Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice Amerike ima na svom računu više od 7 milijuna američkih dolara, napominjući kako taj iznos kontinuirano raste sa svakom novom akademskom godinom. Usto, u novom broju "Matice" je  i Bertovićev prilog o 70. obljetnici Ansambla St.George Junior Tamburitzans iz Cokeburga, koji je na svom 70-godišnjem putu privukao u svoje okrilje na stotine mladih. Ljubitelji hrvatske kulture, rođeni i školovani u Americi, djeca su informacijsko-komunikacijskoga doba koja svoje slobodne aktivnosti usmjeravaju i na njegovanje tradicijske kulture. 

Lipanjski broj ima tri ntervjua. Prvi razgovor vidio je hrvatsko-američki pisac dr. sc. Vladimir Goss s komunikologom i sveučilišnim profesorom s zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Božom Skokom o izazovima aktualne pandemije koronavirusa i njezinim odrazima na zdravstvenu i gospodarsku krizu u europskome društvu. Drugi intervju potpisuje Sara Večeralo s hispanisticom iz Santiago de Chilea Martom Tomić o čileansko-hrvatskim kulturnim vezama. Treći razgovor vodio je dr. sc. Vladimir Goss s ravnateljem Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordanom Ravančićem, u kojem taj povjesničar analizira status historiografije u hrvatskom društvu, predstavivši strateške planove tog Instituta te nakladničku djelatnost, ali i potresom oštećenu gornjogradsku Zlatnu dvoranu kao i radne prostore palače u kojoj je smješten.

Tu je i prilog o iseljeniku s Kvarnera inženjeru Erazmu Tićcu, glavnom projektantu prvog trgovačkog broda na nuklearni pogon proizvedenog u SAD-u, u mjesecu njegovog rođenja, uz prisjećanje na priznanja i nagrade koje je osvojio taj inovator  u području brodogradnje svoga doba.

Temat Jadranski otoci posvećen je kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima otoka Paga. Naslovnicu krasi snimak zgrade u Zagrebu otvorene 27.svibnja u prigodi obilježavanja Dana hrvatske vojske.