(Screenshot: mobilnost.hr) (Screenshot: mobilnost.hr)

Uz mentorstvo poznatih filmskih redatelja,  mladima koji se prijavljuju na natječaj, Europska komisija dodijelit će i novčanu potporu u iznosu od 7500 eura. Na natječaj se, do 31. listopada, mogu prijaviti mladi redatelji u dobi od 18 do 35 godina. Cilj natječaja je da mladi filmaši svojim  projektom prikažu neke od mnogobrojnih pogodnosti koje Europska unija nudi mladim građanima diljem Europe kako bi ostvarili svoj potencijal.

Zainteresirani mladi redatelji u prijavi trebaju opisati ideju za svoj kratki film na jednu od pet ponuđenih tema koje su mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao. Za svaku od ponuđenih tema bit će odabrana dva najbolja filmska koncepta.

Deset finalista odabrat će međunarodni stručni žiri, u kojemu će uz kolege iz Njemačke, Poljske, Grčke i Finskebiti i hrvatski redatelj Dalibor Matanić. Ipak, o konačnom odabiru najboljih filmova odlučit će građani Europe koji će za svoje kandidate glasovati putem posebne online platforme.

Dalibor Matanić jedan je od članova međunarodnog žirija. (Foto: Marko Prpić/Pixsell)

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević rekao je kako je taj natječaj dio dvogodišnje kampanje #EUandME kojoj je cilj pokazati kako Europska unija omogućava svojim građanima, a osobito mladima, da ostvare svoje ambicije.

- Petoro etabliranih europskih redatelja to je već učinilo svojim kratkim filmovima, među kojima je i Dalibor Matanić na što smo osobito ponosni. Hrvatska ima velik broj talentiranih filmskih kreativaca pa vjerujemo da će na natječaj stići zanimljivi i originalni koncepti koji će biti u najužoj konkurenciji za nagradu- ispričao je Baričević.

Svaki od pet pobjednika bit će nagrađen bespovratnim novčanim iznosom od 7500 eura u svrhu produkcije, snimanja i montaže vlastitog filma, a u radu će ih mentorirati jedan od petoro članova žirija.