Nova društvena mreža za hrvatske iseljenike

Društveni mediji i internetske mreže imaju sve veću ulogu kako u životu pojedinaca tako i u djelovanju društva u cjelini. Svima su poznate velike društvene mreže poput Facebooka i Twittera, no one postaju previše glomazne, u njima se teško snalazi, a postoje i problemi sa sigurnošću i načinima korištenja privatnih podataka.

Tako sve veći broj timova, koji razvijaju internetske platforme, smatra kako je budućnost ne u velikim, sveobuhvatnim društvenim mrežama nego u manjim, specijaliziranim internetskim platformama.

Na tom tragu je i Nik Kraljević iz Australije i njegova tvrtka Kraljevic Tehnology. Tvrtka razvija internetsku platformu koja bi služila prvenstveno povezivanju svih onih koji su zainteresirani za Hrvatsku, Hrvate i hrvatsko iseljeništvo. "Croatian Diaspora Online Community" trenutačno napreduje prema beta fazi.

Kraljević govoreći o svome iskustvu rada na platformi ističe kako mu stalno padaju na pamet dobre ideje u smjeru ohrabrivanja dijaspore na povratak u Hrvatsku. Online zajednica će, uvjeren je, potaknuti i druge poduzetnike u smjeru razvoja novih ideja koje bi još bolje povezivale Hrvate i ljubitelje Hrvatske.

Beta verzija nove društvene mreže trebala bi se pojaviti u sljedećih nekoliko mjeseci. Kraljevic Tehnology već je napravila aplikaciju za hrvatske naljepnice namijenjenu društvenim mrežama pod imenom "Lijepa naša".

(Croatian Week)