(Foto: Noć hrvatskog filma i novih medija) (Foto: Noć hrvatskog filma i novih medija)

Šesto izdanje projekta Noć hrvatskog filma kojim se promiče hrvatski film u jednoj će večeri, od 18 sati do 2 sata ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova, od dječjih klasika, zanimljivih novih medija  i recentnog animiranog filma do dokumentaraca te kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Projekt će se održati u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Koprivnici, Dubrovniku, i Vukovaru te u Mađarskoj u Budimpešti i Pečuhu, Bosni i Hercegovini u Mostaru, u Srbiji u Subotici i Italiji u Milanu.

Službeno će ju otvoriti  koncert ''Melodije velikog ekrana'' u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. Izvest će popularne skladbe iz bezvremenskih hrvatskih filmova, ''Vlaka u snijegu'', ''Putovanja na mjesto nesreće'', ''Servantesa iz Malog Mista'' ''Tko pjeva zlo ne misli'' ''Ne daj se Floki''

Ulomak iz crtanog filma Baltazar. (Foto: Noć hrvatskog filma i novih medija)

Za svaki grad uključen u projekt umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić sastavila je poseban filmski program, uz pomoć stručnih suradnika, od kojih je Boško Picula selektor za igrani film, a Tomislav Gregl za animirani film.

Po riječima Irene Škorić, umjetničke voditeljice projekta, misao vodilja programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina  25. listopada već i taj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja i upravo zato ulaz je slobodan.

Prvi put na velikom kino platnu, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imat će priliku pogledati sasvim novu epizodu ''Profesora Baltazara'', pod naslovom Augustova treća sreća, snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o legendarnom animiranom liku.

Iz programa organizatori ističu i češki film snimljen u Hrvatskoj, ''A život teče dalje'', u kojemu su glavne uloge imale ondašnje domaće zvijezde, Ita Rina i Zvonimir Rogoz. Film je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu i najviše u Komiži, a prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.

U spomen na nedavno preminulog redatelja i animatora Milana Blažekovića, nazivanog i hrvatskim Disneyjem, prikazat će se tri njegova restaurirana animirana  filma iz Zagreb filma, ''Čovjek koji je morao pjevati'', ''Kolekcionar'' i ''Ples gorila'' te tri novo restaurirana filma A. Marksa i V. Jutriše, ''Bijeli osvetnik'', ''Mora'' i ''Opsesija''. 

Najmlađa publika moći će pogledati Blažekovićeve popularne filmove ''Čudesna šuma'' i ''Čudnovate zgode Šegrta Hlapića'' te digitalno restauriran klasik ''Vuk samotnjak'' kao i novija hrvatska filmska ostvarenja za djecu, ''Moj Dida je pao s Marsa'', ''Duh u močvari'' i ''Šegrt Hlapić''.

Scena iz filma ''A život teče dalje''. (Foto: Noć hrvatskog filma i novih medija

Pola stoljeća klasika velikih hrvatskih redatelja

''Pola stoljeća od 1969. godine klasika velikih hrvatskih redatelja'', naziv je ovogodišnjeg igranog programa, koji uključuje pet kultnih ostvarenja snimljenih prije točno 50 godina, ''Bitku na Neretvi'', ''Događaj'', ''Kad čuješ zvona'', ''Lisice'' i ''Nedjelju''.

''Noć hrvatskog filma'' predstavlja i mlade nade hrvatske kinematografije. Prikazat će se i izbor novih domaćih filmova od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera.

Kroz projekt Noć hrvatskog filma bit će prikazani i dokumentarni filmovi te filmovi iz područja novih medija.

Detaljni program manifestacije možete pronaći na internetskoj stranici Noći hrvatskog filma i novih medija.