Izložba "Nikola Tesla - Mind from the future" u Budimpešti ( Foto: Andrija Pavleković) Izložba "Nikola Tesla - Mind from the future" u Budimpešti ( Foto: Andrija Pavleković)

Od posljednjeg dana svibnja pa sve do 2. rujna ove godine u glavnom mađarskome gradu možete se sresti s Nikolom Teslom. Na izložbi dakako, i to na gostujućoj izložbi Nikola Tesla - Mind from the Future. A stvarni Tesla je boravio u Budimpešti prije gotovo 140 godina i ovdje izumio višefazni sustav izmjenične struje i time pokrenuo elektrifikaciju svijeta. Na ideju o izmjeničnom rotacionom polju došao je dok je s prijateljem šetao po jednom budimpeštanskom parku i citirao Goetheove stihove iz „Fausta“ o zalasku sunca.

Izložba "Nikola Tesla-Mind from the future" u Budimpešti (Foto: Andrija Pavleković)

Ovdje mu je došla inspiracija koja će primijeniti svijet do neprepoznatljivost u odnosu na raniji.

Budimpešta je dakle najlogičnije prvo mjesto gostovanja izvorno zagrebačke izložbe „Nikola Tesla – um iz budućnosti“ koju je prošle godine u Domu hrvatskog društva likovnih umjetnika tijekom pet mjeseci posjetilo više od 110.000 ljudi.

Izložba "Nikola Tesla - Mind from the future" u Budimpešti (Foto: Andrija Pavleković

Koncept izložbe u Budimpešti sličan je onome u Zagrebu. Građani će na jednome mjestu putovati od Smiljana do Novog Zelanda prolazeći kroz različite faze Teslina života. Kustosica Bulaja Madunić još je ranije rekla da će posjetitelji, kao i Alisa u zemlji čudesa, uskočiti u jedan novi svijet, u kojem će saznati neispričane dijelove Teslina života te pritom svjedočiti kreativnosti ljudskoga uma.

Izložba "Nikola Tesla - Mind from the future" u Budimpešti ( Foto: Andrija Pavleković)

„Nadamo se da će i u Budimpešti publika svih generacija i interesa uživati u našoj priči o Tesli i inspirirati se da u sebi otkrije kreativni kod i iskru stvaralačkog života, baš kao što je Budimpešta inspirirala Teslu da u njoj davne 1882. spozna najveće znanstveno otkriće skriveno u silama prirode, koje je po njegovim tehnologijama i mašinama promijenilo svijetˮ, izjavila je Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe „Nikola Tesla – Mind from the Future“.

Nakon Budimpešte izložba će gostovati i u drugim gradovima važnim u Teslinom životu, poput Beča, Praga i New Yorka.