Elis je u Brazilu predstavila album "O canto da Istria" (Foto: Milan Banić) Elis je u Brazilu predstavila album "O canto da Istria" (Foto: Milan Banić)

Samo nekoliko dana od povratka iz Južne Amerike nagrađivanu kantautoricu Elis Lovrić, poznatu po pjesmama na labinjonskoj čakavici, čeka novi izazov. Na zagrebačkoj Šalati Elis sutra otvara Massimov koncert na kojem će izvoditi pjesme s albuma predstavljenih prvenstveno u Americi, a tek potom u Hrvatskoj. U singlu "Sretno ti bilo", s ovogodišnjega Splitskog festivala Massimo je prepoznao posebnost i originalnost te izabrao Elis za otvorenje sutrašnjega koncerta.

(Foto: Milan Banić)

- Nije se moglo ljepše posložiti da Massimo prepozna moju glazbu i pozove me da budem podrška na Šalati. Massimo je svojim osebujnim, legendarnim glasom obilježio i dio moga života i snova, a i jedini je koji na prvu može razumjeti moj, kako neki kažu ''kineski'' labinjonski dijalekt, jer smo ''slučajno'' oboje Labinjani - izjavila je Elis koja će tom prilikom uz svoju gitaru nastupiti i u pratnji violončela.

Brazilska turneja

Elis je u Brazilu predstavila album "O canto da Istria" s dvanaest emotivnih pjesama, koje je sama napisala, skladala i producirala. To je prvi put u povijesti da je album na labinjonskoj čakavici u potpunosti preveden i otpjevan na portugalskom jeziku. Upravo je to bio glavni element petnaestodnevne turneje na kojoj je Elis pratio multiinstrumentalist Stjepan Večković.

Elis je u Brazilu pratio multiinstrumentalist Stjepan Večković (Foto: Milan Banić)

- Nastupiti u najprestižnijoj kući poezije i književnosti - Casa das Rosas, povijesnom prostoru prožetom duhom pjesničkoga stvaralaštva u kojem se istinski cijeni i njeguje suptilnost izražaja, doživljaj je kojega teško mogu opisati. Mogu samo reći da sam pred nastup osjetila takvu navalu riječi koje su se same naredale na papir i stvorile početak moje nove knjige što znači i početak jednoga novog albuma. Sve što je na papiru pretvara se u glazbu, ni sama ne znam kako. Pjevam osjećaje, a osjećaji pišu riječi, zareze, uskličnike, a to je za mene glazba - istaknula je kantautorica.

(Foto: Giordano Cellich)

Elis trenutačno završava novi album "Kanat od mora" s istoimenom knjigom poezije koja će sadržavati njezine pjesme na izvornom labinjonskom uz književni hrvatski prijevod. Nakon toga, put je vodi u nova uzbudljiva govorna područja, a jedno od njih je daleki Japan. Na to će putovanje Elis povesti dvoje suradnika: violončelisticu Biku Blasko i multiinstrumentalista Stjepana Večkovića, s kojima ostvaruje svoj treći međunarodni projekt "Dva mora – jedno nebo".

Elis Lovrić - razgovor i pjesma (Mirjana Žugec Pavičić)

Elis Lovrić - razgovor i pjesma (Mirjana Žugec Pavičić)

04:28