foto: NP Krka/ustupljena fotografija foto: NP Krka/ustupljena fotografija

Osim što je ponovno uspostavljena nizvodna linija pokrenuta prije više od stotinu godina, posjetitelje će na toj ruti prevoziti katamarani na električni pogon. 

Ukupno trajanje nove ture je dva sata te uključuje obilazak otoka Visovca te crkve i samostana s bogatom muzejskom zbirkom uz pratnju vodiča. Tijekom izleta posjetitelji mogu uživati u jednom od najljepših prizora u Parku, kanjonu Među gredama, koji se zbog usječenosti u okomite i sure stijene  koje dosežu visinu do 150 metara, ubraja u geomorfološki najzanimljivije dijelove toka rijeke Krke.

Uz novi izlet od Roškog slapa do Visovca, gostima su na raspolaganju još tri izleta brodom uzvodno po rijeci Krki – od toga dva polaze sa Skradinskog buka i prevoze putnike do otoka Visovca odnosno Roškog slapa, dok treći izlet, do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj kreće s Roškog slapa. 

Projekt nabave elektrobrodova dio je šireg projekta "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke", usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. Svaki od brodova ukupnog je kapaciteta pedeset putnika i dva člana posade, a prilagođeni su i osobama s invaliditetom. Elektrobrodovi "Visovac" i "Miljevci" prvi su električni katamarani takve vrste koji plove rijekom Krkom i Visovačkim jezerom te su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u Hrvatskoj.

Visovac (foto: NP Krka/ustupljena fotografija)

UZ to, NP Krka predstavio je drugi filmu iz ciklusa dokumentarnih filmova "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka" koji se vraća se u vodu, iskonsko počelo - kamo i ovaj put vodi kamera Mégane Chêne i Floriana Launettea da upoznamo – ribe.

Dolaskom u Nacionalni park Krka pozornost posjetitelja privlači brojnost riba koje mogu promatrati šetajući stazama. U toku rijeke Krke, uzvodno od Roškog slapa, voda  je hladnija i brža te u njoj prevladavaju pastrve, dok nizvodno, u vodama jezerskog tipa prevladavaju šaranke. 

foto: NP Krka/ustupljena fotografija

Ribe su važni bioindikatori okoliša pa je brojnost svojti riba u NP Krka pokazatelj očuvanosti kvalitete vode rijeke Krke. 

O novostima u Nacionalnome parku Krka razgovaramo s rukovoditeljicom Odnosa s javnošću Parka Katiom Župan.

Katia Župan, glasnogovornica NP Krka

Katia Župan, glasnogovornica NP Krka

12.41