(Foto: screenshot/logo Mostarski sajam) (Foto: screenshot/logo Mostarski sajam)

Zemlja partner je Narodna Republika Kina kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj smotri. Ta je zemlja vrlo prisutna na Mostarskome sajmu, a posebice u posljednje tri godine, kad su se kineski izlagači na sajmu predstavili svojim najjačim gospodarskim subjektima iz svijeta računalstva, informacijskih tehnologija i energetike.

Vlada NR Kine i Vijeće ministara BiH odabrali su Mostarski sajam kao mjesto za održavanje Summita 16+1 ("Jedan pojas - jedan put") 2017. godine, na kojoj su sudjelovali predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Europe i NR Kine.

Prošle godine je u sklopu ovog projekta organiziran uspješan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina "16+1".

- U Mostarskom sajmu smo ponosni i sretni što je NR Kina prihvatila partnerstvo s našim sajmom. Ono nam puno znači gledano s više aspekata. Ne treba posebno naglašavati koliko je golemo kinesko tržište važno za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma te je potvrda da se znamo nositi s najvećim izazovima organizacije manifestacija na visokoj razini. Stoga s pravom očekujemo da će na 22. mostarskom sajmu 2019. godine kineski gospodarstvenici biti zastupljeni u velikom broju, što će rezultirati jačanjem dviju gospodarstava - rekla je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak

Uz NR Kinu, na 22. mostarskom sajmu bit će izlagači iz još tridesetak zemalja svijeta i iz svih oblasti gospodarstva. Naime, sajam u Mostaru je izložba općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju poslovni subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, od kojih prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, elektroindustrija i IT sektor.

Mostarski sajam (Foto: screenshot/Dnevnik.ba)

Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda te Sajam knjige i grafičke industrije.

Sajam je mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja.

Pored poslovnoga dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

Organizatori su uvjereni kako će Mostarski sajam 2019. ponovno oživjeti grad na Neretvi koji za vrijeme sajma posjete deseci tisuća gostiju, da će Sajam dati novi poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava te obogatiti ekonomsku scenu Bosne i Hercegovine i regije.

(Dnevnik.ba)