Sveti Jeronim. (Foto: wikipedija/ snimka zaslona) Sveti Jeronim. (Foto: wikipedija/ snimka zaslona)

Sv. Jeronim, jedan od protagonista kršćanske duhovnosti, za hrvatski je povijesni prostor tradicionalno vezan radi vlastita navoda u djelu "O znamenitim muževima" da je rođen "u gradiću Stridonu, koji su Goti razrušili, na nekadašnjoj granici Dalmacije i Panonije".

Znanstveni skup u HAZU okupit će vrsne poznavatelje djela sv. Jeronima i svetojeronimske tradicije koji će na svjež način razmotriti probleme čitanja uloge sv. Jeronima u hrvatskoj kulturi i to u europskom kontekstu. Radi se o ključnoj osobnosti hrvatskoga povijesnog i kulturnog identiteta, te protagonistu brojnih djela likovne baštine i književnosti od Andrije Alešija i Marka Marulića do Ivana Meštrovića, Šimuna Šite Ćorića i Jakše Fiamenga.

Na znanstvenom skupu će se, ne samo u užem krugu krovnih kulturno-znanstvenih i baštinskih ustanova u Hrvatskoj, raspraviti neka od najvažnijih književnih djela nastala na hrvatskom jeziku, već će se i u međunarodnim krugovima ali i u široj javnosti ojačati svijest o ovome velikanu svjetske duhovnosti i njegovoj čvrstoj povezanosti s kulturnim kodom hrvatskoga prostora

- Sv. Jeronim sigurno je jedan od najvažnijih ljudi za hrvatsku kulturu i duhovnost. Upravo zahvaljujući njegovu golemom autoritetu – jer mu se pripisivao pronalazak glagoljskog pisma, a ponekada i prijevod Biblije na 'njegov' tj. hrvatski materinski jezik – stoljećima se hrvatski jezik uspijevao očuvati kao liturgijski jezik, što je prava rijetkost u okvirima Katoličke crkve - istaknuto je iz HAZU.

Hrvatski renesansni pisci kao Marko Marulić, Petar Pavao Vergerije St., Vinko Pribojević, Petar Zoranić te znameniti protestantski teolog Matija Vlačić Ilirik u svojim su djelima veličali sv. Jeronima, a Marulić je energično dizao svoj glas protiv onih koji su tog velikana držali Italcem.

Marulić se, napominje, čak poistovjećivao s njim kad u djelu "Vita Divi Hieronyimi" kaže "On je moj, a ja sam njegov".

Na imaginarnom putovanju u "Planinama" Petru Zoraniću sv. Jeronim je vodič, baš kao što je Danteu bio Vergilije, podsjećaju iz HAZU i napominju da je potaknut ovom tradicijom zagrebački nadbiskup Juraj Haulik osnovao izdavačko Društvo Sv. Jeronima 1868. godine.

(Izvor: HINA)