Prošlogodišnji VI. HIDIS u Zagrebu. (Foto: HMI/ screenshot) Prošlogodišnji VI. HIDIS u Zagrebu. (Foto: HMI/ screenshot)

Na skupu se govori o pet širih tema: hrvatskom kao materinskom jeziku, hrvatskim u usporedbi s tipološki i genetski (ne)srodnim jezicima, hrvatskom kao inom jeziku: drugom, nasljednom, predačkom, stranom; o procjenjivanju, provjeravanju i vrjednovanju te zaključno o psiholingvističkim i neurolingvističkim istraživanjima.

Službeno otvorenje međunarodnoga skupa održat će se u četvrtak u 11 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudionike skupa će pozdraviti prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, prof., pročelnik Odsjeka za kroatistiku prof. dr. sc. Krešimir Mićanović, te u ime Hrvatskoga filološkoga društva i Programskoga odbora VII. HIDIS-a prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

Ilustracija. (Foto: pexels.com)

Na VII. HIDIS-u sudjeluje 70 izlagača iz Hrvatske i izlagači koji dolaze iz 10 zemalja - Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Austrije, Njemačke, Češke, Italije, Mađarske i Crne Gore. 

HIDIS se bavi poučavanjem i proučavanjem hrvatskoga onih koji ga uče kao neizvorni govornici te na jednome mjestu okuplja najrazličitije stručnjake koji se bave tim interdisciplinarnim područjem: teoretičare učenja i usvajanja jezika, lektore i nastavnike hrvatskoga kao stranoga i drugoga na hrvatskim i inozemnim obrazovnim ustanovama.

Nakon ovogodišnjega Skupa svi će cjeloviti radovi nakon recenzentskoga postupka biti objavljeni 2020. u Zborniku radova VII. HIDIS-a.