Međunarodni je dan muzeja

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta podsjećaju širu javnost na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njezinu predstavljanju. Dan muzeja se od 1992. godine posvećuje određenoj temi. U Hrvatskoj se počeo obilježavati još 1980. Muzejski dokumentacijski centar promotor je cijele manifestacije.

Kako bi promicali svoj rad, muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj programi u sklopu manifestacije počinju u travnju provedbom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja.

Ovogodišnja tema "Muzeji za jednakost: različitost i uključivost", koju je odredio Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ističe muzeje kao institucije koje igraju ključnu ulogu u društvu i njegovu razvoju: prenose univerzalne humanističke vrijednosti, promiču stvaranje inkluzivnog i tolerantnog društva te kulturnu razmjenu kao katalizatora mira među ljudima te u svojem radu primjenjuju UN-ove ciljeve održiva razvoja.

Premda su mnogi  muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događaja koji su uključivali ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima, mnogo ih je uspješno prilagodilo programe novim okolnostima. Ponudilo je korisnicima virtualne izložbe i vodstva, edukativne serijale na društveni mrežama, digitalna muzejska izdanja i mrežne radionice posebno osmišljene s namjerom da se poboljša svijest o tome koliko važnu ulogu muzeji imaju ne samo u prikupljanju, čuvanju i tumačenju nasljeđa nego kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Raspored događanja po gradovima.