U povodu Međunarodnog dana muzeja hrvatski muzeji svoje eksponate izlažu izvan svojih zidova. (Foto: Duško Jaramaz/ Pixsell) U povodu Međunarodnog dana muzeja hrvatski muzeji svoje eksponate izlažu izvan svojih zidova. (Foto: Duško Jaramaz/ Pixsell)

Ove godine u obilježavanju dana muzeja sudjeluje stotinu muzeja u Hrvatskoj koji svojim sadržajem građanima nude izložbe na otvorenom, interaktivne radionice te po prvi puta i gastronomska događanja.

Ovogodišnja tema naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena, uključujući prisutnost velikih migracija stanovništva, poručeno je iz Muzejskog dokumentacijskog centra, inicijatora i promotora Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj.

- Velik broj muzeja prvi se put uključio u manifestaciju s ciljem otvaranja javnosti i uključivanja posjetitelja u interaktivnu komunikaciju. Želimo pokazati da muzeji nisu mjesta prašine, kako je to nekada bilo, nego su postali vrlo zanimljiva mjesta - istaknula je Tončika Cukrov iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

Muzeji izvan muzeja na zagrebačkom glavnom trgu. (Foto: Marin Tironi/ Pixsell)

Projekti su namijenjeni različitoj publici, djeci, obiteljima, osobama s invaliditetom, kao i osobama treće životne dobi. Muzeji će i ove godine izaći izvan svojih prostorija na ulice, trgove i otoke.

Među brojnim projektima predstavljena je i manifestacija ''Muzeji izvan muzeja'' u organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u suradnji s drugim zagrebačkim muzejima koji je predstvljen i na Trgu bana Josipa Jelačića. Među mnogobrojnim eksponatima na glavnom zagrebačkom trgu ističe se replika dinosaura iz skupine Theropoda koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. godine. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj od 1980. vodi Muzejski dokumentacijski centar.