(Foto:Facebook) (Foto:Facebook)

Izložba "Tolerancija" održava se na otvorenome kako bi prikazani sadržaj slučajnoga prolaznika potaknuo na razmišljanje ili čak komunikaciju s nekom drugom osobom koja promatra isti plakat. U više od godinu dana, koliko ova izložba putuje svijetom, rastao je i broj autora plakata koji su na poziv organizatora i autora izložbe Mirka Ilića dizajnirali plakate o temi tolerancije te ih je Ilić tako od početnih 21 okupio 70.

- Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje "pogrešnom" plemenu, "pogrešna" boja kože, "pogrešna" seksualna orijentacija, "pogrešna" religija. Tri od ova četiri "pogrešna" razloga prouzrokovana su rođenjem, a to je nešto za što osoba nije odgovorna i nije to u mogućnosti kontrolirati. Te "pogrešne" stvari čine samo mali dio nas, ostalim dijelom smo svi isti. Želimo voljeti, biti voljeni, želimo sigurnost, posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova bi izložba trebala biti vizualni podsjetnik na to - istaknuo je autor.

Uvijek je više razloga za toleranciju, nego netoleranciju (Foto:Pixabay)

Dio izložbe pod nazivom "Design of dissent" otvorit će se 16. travnja u 11,30 sati ispred Muzeja suvremene umjetnosti, a prije otvorenja održat će se predavanje autora prema istoimenoj knjizi. Nastavak izložbe bit će istoga dana u 18 sati ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

- Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protuotrov natjecateljskom duhu koji obilježava ljudski rod. U ovome povijesnom trenutku, ovoj se riječi nerado pridaje značaj i ono što zapravo želimo jest da tolerancija znači prihvaćanje i velikodušnost - izjavio je jedan od autora plakata, Milton Glaser.