(Foto: Kazalište Mala scena Facebook) (Foto: Kazalište Mala scena Facebook)

Predstava ''Priča o VELIKOM i malom'' predstavit će autohtono hrvatsko stvaralaštvo za najmlađe na međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Wuhanu te na ''The 6th Silk Road Festival'' u Xi'anu.

Sve četiri izvedbe igrat će se na engleskom jeziku uz simultano prevođenje na kineski. Na festivalu u Xi'anu igrat će i ''Pale sam na svijetu'', predstava Male scene koju još od rujna 1986. godine izvodi Ivica Šimić. Kineska će publika ovu našu slavnu predstavu pratiti na kineskom i engleskom jeziku.

U sklopu ovogodišnjeg ''Silk Road Festivala'' bit će praizveden komad za djecu i mlade ''Bio jednom jedan Kaos'', što je autorska predstava Ivice Šimića koju režira u Zhongbeiyuan kazalištu. 


(Foto: Kazalište Mala scena)

International Children's Drama Week u Xi'anu, glavnom gradu provincije Shaanxi u središnjoj Kini, predstavit će tri kineska i pet inozemnih kazališta iz Nizozemske, Estonije, Tunisa i Hrvatske sa sveukupno 31 izvedbom. Uz predstave će se održati i radionice te seminari. International Children's Drama Week dio je festivala ''The 6th Silk Road International'', a također je i dio inicijative 16+1 u kojoj sudjeluje 16 zemalja jugoistočne Europe te Kina.

Mala scena jedino je kazalište u Hrvatskoj koje sustavno producira predstave za najmlađu publiku, djecu od 18 mjeseci naviše, a ''Priča o VELIKOM i malom'' sedmi je naslov iz ciklusa ''Priča o..''. Ovu priču o veličinama, oblicima i brojevima, koja je praizvedena u rujnu 2017. godine, napisala je nagrađivana autorica i stalna suradnica Male scene Kristina Gavran.

Autorski tim predstave čine redateljica i izvođačica Svetlana Patafta, scenografkinja Tonka Maleković, skladatelj Lazar Novkov, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić, producentice Tena Bosek, Mia Tomić i Jelena Vignjević. Predstava je nastala u koprodukciji dvaju neovisnih zagrebačkih kazališta, Male scene i Teatra Puna kuća.

Kao i izvedbe «Iglice» u četiri kineska grada u svibnju ove godine, i ova su gostovanja dio manifestacije «Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma». Putne troškove financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske bez čije se financijske pomoći Mala scena ne bi mogla predstaviti u Kini.