(Foto: Boris Cikač/HDLU/s dopuštenjem) (Foto: Boris Cikač/HDLU/s dopuštenjem)

Pokrovitelj izložbe je Odjel za kulturu Grada Zadra, postavila ju je članica Društva umjetnica Jasna Barišić uz pomoć kolega i kolegica, a otvorio predsjednik Društva Dragan Jelavić.

Za prigodni katalog predgovor je napisao član Društva, diplomirani povjesničar umjetnosti Zvonko Čulina:

"Već tradicionalna prezentacija, odnosno godišnja izložba HDLU - Zadar, u tradicionalno umjetnički prijemnjivom izložbenom prostoru Gradske lože, objedinjuje i povezuje članove i članice, umjetnike i umjetnice Društva, dajući kontinuirano i respektabilno svaki put svoj novi obol, umjetničke "izvještaje" te nove poticaje našoj kulturno-likovnoj sredini. Društvo, opet, između nekoliko Udruga, mnogih izraza i stremljenja organizira, okuplja i potiče svoje autore/autorice na vlastiti kolosijek umjetničkog aspekta, traženja i mogućnosti, skrećući time pozornost na opću snagu između individualnog i ovog i ovakvog skupnog ali opet autorski osobenog kreativnog eksperimenta.

(Foto: Boris Cikač/HDLU/s dopuštenjem)

Tako, sva umjetnički dotaknuta, senzibil(izira)na srca i promišljajući umovi, svatko sa svojim idejama, nadahnutim znanjem i dosezima, zajednički pečate vrednoste ovog kako rekosmo tradicionalnog kulturnog okupljanja te u međusobnoj koordinaciji ostvaruju svoje umjetničke nove vizije, momente i izazove, sve u općem impulsu današnjeg, suvremenog inspirativnog bitka.

Ljepote i vrednote, ono slikarsko, grafičko ili u formi-objektu, odnosno konceptu, drugačije poetici vizualnosti koja svaka na svoj način vibrira od samosvjesnosti do opće posloženosti i usklađenosti harmoničnog fluida i osjećajnosti, zasigurno će gledatelje/posjetitelje opet i ovaj puta taći i dotaći s upitima te dati nove koordinate, kako pojedinačno tako i uopće-skupno, kao i postaviti i ostaviti estetsko-funkcionalne poruke svim zainteresiranima koji su u domeni kulturne znatiželje ili se pak konkretno, javno ili diskretno slično izražavaju, diče ili dišu u ovim sferama umjetničkih načina i razine...

(Foto: Boris Cikač/HDLU/s dopuštenjem)

Aktivnost Društva, bez obzira na objektivnu ili subjektivnu zainteresiranost i angažman, individualno ili ovako kolektivno, sukladno svim okolnostima, kontinuirano znakovito i pozitivno pulsira, postoji i opstoji... I nadalje ga treba podržavati i pratiti kako bi trendovi ostavili traga te kulturno opečatili i ovaj trenutak umjetničkih dosega i zbiljnosti te našoj kulturnoj sredini dali uvijek i nanovo oplemenjujući doprinos koji nastavlja tradiciju i ovakvih, odnosno sličnih prezentirajućih smjernica, za ono i one dolazeće i buduće.

Nek' pritom, svakom sudioniku/sudionici, bilo autorima/autoricama, bilo pak gledateljima/posjetiteljima, svim kulturnim namjernicima, kojih se ovaj posebno senzibilizirani ali opće plemeniti segment tiče, svakoj ovako ili slično izgrađenoj duši bude užitak, te probudi zadovoljstvo i radost za nove kreativne poticaje; također, svojom prezentiranom snagom zaživi i usmjeri na daljnja pozitivna razmišljanja i osjećaje, tj. utiske. Samo se tako, u svom trudu, žaru i datosti koji se nesebično i u kulturnom posvećenju daju u većini, u svem spektru događanja iako kontrastno-blisko umjetnički diše, te puninom i širinom ostavlja vidljiv zajednički trag na našoj kulturnoj sceni tj. okružju, te (zasigurno) i puno šire."