Festival čipke nositelj je oznake "Remarkable festival" za 2017. i 2018. godinu (Foto: HRT) Festival čipke nositelj je oznake "Remarkable festival" za 2017. i 2018. godinu (Foto: HRT)

Vjeruje se kako su još prije nekoliko stoljeća bijeli fratri donijeli čipku u hrvatske krajeve, a seosko stanovništvo koje je prepoznalo njezinu ljepotu prihvatilo je čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas. Stanovništvo grada Lepoglave, poznato po svojoj čipkarskoj tradiciji od 1997. godine tradicionalno u rujnu organiziraju Međunarodni festival kojim promoviraju čipku kao vrijedno etnografsko blago.

(Foto: screenshot)

Na čipkarskom Festivalu mogu se pogledati bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, a posjetiteljima su posebno atraktivni domaći radovi iz Lepoglave te hrvatskih izvornih čipkarskih središta kao što su  Pag, Sv. Marija i Hvar. Uz izlagače iz Hrvatske predstaviti će se čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije. U sklopu festivala održavaju se i radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Zemlja partner ovogodišnjega Festivala je Italija.

(Foto: screenshot)

Festival čipke nositelj je oznake Europske Asocijacije Festivala "Remarkable festival" za 2017. i 2018. godinu čija oznaka u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Time je festival postao dio zajednice festivala koji se ističu po umjetničkoj kvaliteti te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.