Silba (Foto: Facebook) Silba (Foto: Facebook)

Treće izdanje popularnoga međunarodnog festivala koji svake godine na Silbi okupi vrhunske glazbenike, uz omiljene i već tradicionalne glazbene sadržaje, ove godine ima posebno naglašen edukativni aspekt. Iako najudaljeniji u Zadarskoj županiji, otok Silba je za domaće i strane turiste koji su željni drukčijega, originalnog eko odmora u posljednje dvije godine prerastao u jednu od top destinacija koju na godinu posjeti više od šest tisuća turista.

(Foto: Facebook)

U sklopu festivala održan je Silba Vibra Fest u organizaciji inicijative mladih Silba Vibra. Festival se sastojao od dječjih edukativno-kreativnih radionica s ciljem osvještavanja o važnosti očuvanja okoliša, a teme su bile zaštita od požara, upravljanje otpadom i očuvanje pitke vode te zaštita mora.  

(Foto: Silba Vibra/ Facebook)

Najvažniji događaj ovogodišnjega festivala jest koncert Simfonijskog orkestra HRT-a 17. srpnja. Pod nazivom "Resonance under the endless sky" koncert je posvećen skladateljima Igoru Kuljeriću i Bruni Bjelinskom koji su bili jako vezani za Silbu i ondje su pokopani. Koncertom, na kojem će se izvoditi djela dvojice skladatelja, ravnat će sin skladatelja Brune Bjelinskoga Alan Bjelinski, a solistica na udaraljkama bit će Ivana Bilić, kći Igora Kuljerića.

Koncertom će ravnati Alan Bjelinski (Foto: Igor Soban/ Pixsell)

Nositelj organizacije Silbenskog kulturnog ljeta je Turistička zajednica mjesta Silba na čelu s Kristijanom Lopcem na čiju je inicijativu i aktivaciju volontera pokrenuta i već dva puta održana jedistvena Božićna čarolija na Silbi, prva adventska manifestacija na tome otoku. 

Kristijan Lopac u Globalnoj Hrvatskoj (novinarka Ivana Perkovac)

Kristijan Lopac u Globalnoj Hrvatskoj (novinarka Ivana Perkovac)

9:09