(Foto: Rijeka 2020.eu/ screenshot) (Foto: Rijeka 2020.eu/ screenshot)

Sam naziv programskog pravca - 27 susjedstava - simbolički se referira na 27 zemalja Europske unije koje čine europsko susjedstvo Hrvatske. U riječki program Europske prijestolnice kulture uključili su se stanovnici i mještani 27 gradova, općina i sela na području Primorsko goranske županije, a projekt prijestolnice kulture povezao ih je s isto toliko lokalnih sredina i organizacija na području Europske unije.

Riječ je o mobilizaciji kulturom kakva još nije viđena. U osnovi projekta prijestolnice kulture leži povezivanje europskih građana predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Europe.

Festivali susjedstava donose niz kulturnih i umjetničkih programa, u kojima male sredine na izuzetno zanimljiv i atraktivan način progovaraju o svojoj svakodnevici, ali i o problemima koji su sastavni dio urbanih i ruralnih područja Gorskog kotara, otoka, obale, gradova i sela.

Predstavljanje programa 27 susjedstava. (Foto: Press - Rijeka 2020)

Tradicionalni običaji u modernom ruhu Rijeke 2020

U Festivale susjedstava publiku će u veljači 2020. uvesti najpoznatiji ophodnici stočarske pokladne magije u Hrvatskoj – zvončari. Grobnički dondolaši i različite zvončarske skupine iz čitave Europe okupljaju se u Zvončarskoj simfoniji u susjedstvu Čavle, maloj općini pored Rijeke, dok Zvončarska smotra u susjedstvu Matulji, također u blizini Rijeke, predstavlja magični obred pusnih običaja i pokretanje vrijedne inicijative pokretanja škole u kojoj će se učiti znanja temeljena na tradicijskim običajima.

Delnice će u travnju pričati zanimljivu priču je o cesti koja je izgubila svrhu. Predstavom Luizijana Magic Tour umjetnički kolektiv Trafik donijet će svjetsku premijeru inspiriranu filmovima ceste. 

Jedno od najbogatijih mjesta s riječkog područja, Kostrena, pričat će jedinstvenu priču kroz audio zapise i zanimljivu izložbu o sjećanjima kostrenskih pomoraca i njihovih obitelji, osvrćući se i na tranzicijske momente, imovinska pitanja i stvaranje Kuće pomoraca.

Program susjedstva Pehlin, riječkog kvarta u zapadnom dijelu grada, započet će u svibnju proslavom Đurđevdana, tradicionalnom feštom pehlinske romske zajednice, a završiti  Majevom zabavom češke nacionalne manjine, čime se uz koncerte, izložbe, priredbe i gastronomiju šire vrijednosti međusobnog upoznavanja i boljeg razumijevanja.

Mnogobrojni programi, kulturne manifestacije, predavanja i otvaranje različitih objekata obilježit će 2020. godinu kada Rijeka predstavlja europsku prijestolnicu kulture. Projekt Rijeka 2020 omogućit će svim krajevima Lijepe naše da spoznaju kakvu kulturnu baštinu skrivaju te ju i sami upoznaju i na najbolji način predstave zajednici.