Krijesnice – pomoć protiv COVID-19

Nastojeći da pronađe pouzdan način za mjerenje imuniteta na COVID-19, kanadski istraživački tim iskoristio je neobičnog saveznika: krijesnice.
Kukci koji emitiraju svjetlost, ili bolje rečeno, enzim koji im omogućuje da sjaje, je nadahnuće i za krvne pretrage u kojima bljesak svjetlosti otkriva prisutnost antitijela koja se bore protiv koronavirusa.
Izumitelji testa kažu da je njihovo rješenje i brže i jeftinije od onoga što je trenutno dostupna medicinskim laboratorijima. Također ima potrebnu osjetljivost za određivanje promjene razine antitijela tokom vremena, što je važno za utvrđivanje kada netko tko je cijepljen ili prethodno zaražen COVID-19 više nije zaštićen.
"Takve bi informacije mogle biti ključne u sljedećoj fazi pandemije", rekao je dr. Igor Štagljar, molekularni biolog sa Sveučilišta u Torontu čiji je tim razvio test, a očemu je izvijestio časopis Nature Communications.

Školovanje u Hrvatskoj

Igor Štagljar je rođen u Zagrebu, na Zagrebačkom sveučilištu je 1990. diplomirao molekularnu biologiju, a sada je profesor na Odjelu za biokemiju medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu. Od 2014. dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Krijesnice

Kako je priroda bolesti i njezina veza s novim koronavirusom postala sve jasnija, istraživači su odlučili razviti test za otkrivanje antitijela koja blokiraju virus. Odabrani alat grupe bio je modificirani oblik luciferaze, što je prikladno naziv enzima koji daje krijesnicama njihovu svjetlosnu snagu biokemijskom reakcijom. Komercijalne verzije enzima danas se široko koriste u biotehnologiji.
Tim Sveučilišta u Torontu odlučio se za metodu koju je 2017. godine razvio Shawn Owen, a suradnik na Sveučilištu Utah, koji uključuje cijepanje enzima na tri dijela. U svom eksperimentu tim je konstruirao dijelove tako da se jedan pričvrsti na koronavirusni protein, dok je drugi bio vezan za drugi protein koji ima afinitet za antitijela. Kada je prisutno antitijelo na koje se može vezati proteina koronavirusa, interakcija okuplja dva dijela enzim luciferaza. Treći dio je također dodan kako bi se dovršila ponovna montaža, a zatim enzim vraća sposobnost stvaranja svjetlosti.

Test "krijesnice" ima za cilj rasvijetliti izdržljivost cjepiva COVID-19

"Antitijela pomažu zaključati dijelove luciferaze u cijelu molekulu", kaže dr. Štagljar. "Tada se pojavljuje bljesak svjetlosti. "Intenzitet bljeska koji nastaje kad se komadići dodaju uzorku krvi može biti izmjeren luminometrom, a zatim pretvoren u očitanje razine antitijela razine u krvi. Tim je uspio potvrditi prototip svog testa prošlog ljeta s desetak krvi uzorci pacijenata s COVID-19 u Zdravstvenom centru Sunnybrook u Torontu, a zatim odnedavno i u preko 90 uzoraka koje je dala Canadian Blood Services. Test može provesti za manje od jednog sata po cijeni od oko 2 dolara po uzorku, daleko manji od cijene testa koji je trenutni standard za mjerenje protutijela na COVID-19. Sada su u tijeku pregovori s raznim tvrtkama koje žele komercijalizirati tehnologiju.
Dok su drugi koristili luciferazu u potrazi za testom na antitijela COVID-19, tim Sveučilišta u Torontu prvi je objavio svoje rezultate. Ono što ostaje za vidjeti jest hoće li se test pokazati dugoročno korisnim za istraživanje imuniteta na virus koji uzrokuje COVID-19.