"Konji bili, konji vrani" u Skoplju

Silvija Butković je umjetnička fotografkinja, književnica, fotoreporterka-dopisnica te licencirana turistička vodičkinja. 

Rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lošinju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli Đakovo gdje se bavi turizmom i marketingom. Do sada se uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i hajgama.

Od 2005. godine do danas priredila je 22 samostalne foto izložbe. Sa svojim je radovima sudjelovala na 130 skupnih izložbi u zemlji i svijetu, a sa svojim radovima gostovala s 55 postava u Hrvatskoj i izvan zemlje – u Beču, Skoplju, Sarajevu i Tuzli.

Za svoje je fotografije primila velik broj nagrada i pohvala. Njezine su fotografije objavljivane i u stručnim foto časopisima te turističkim vodičima za Slavoniju i Hrvatsku. Svojim je radovima ilustrirala nekoliko knjiga i naslovnica drugih autora.

Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. godinu za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak tehničke kulture na području Osječko-baranjske županije, 2014. godine povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Autorica je triju samostalnih poetskih zbirki: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže. Radovi joj se nalaze u 12 antologija haiku pjesništva u Japanu, u 2 antologije haiku pjesništva u Italiji i antologiji haiku pjesništva u Hrvatskoj.

U Japanu je 2007. dobila titulu Master Haiga Artist (majstor umjetničke hajge) kojom su potpisane njezine haige sve do danas. Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske.

Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: FK Rijeka i FKK Đakova, Hrvatskoga sabora kulture Zagreb, Matice hrvatske ogranka Đakovo, Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskog, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, Svjetskog haiku društva World Haiku Association u Japanu, HKD u Rijeci i mnogih drugih.

Izložba oganizira Udruga Hrvata "Slavonija" pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Makedoniji te zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.