(Foto: Glazba glasnija od potresa/HRT) (Foto: Glazba glasnija od potresa/HRT)

Hrvatska radiotelevizija  u ponedjeljak, 22. ožujka povodom prve godišnjice potresa koji je pogodio Zagreb s početkom u 6:24  na svom će Prvom programu uživo prenositi koncert ''Glazba glasnija od potresa'' iz Hrvatskog glazbenog zavoda.

Koncert će izravno iz Hrvatskog glazbenog zavoda prenositi i Treći program Hrvatskog radija, Radio Sljeme, HRT International te naš program Glas Hrvatske. Urednica prijenosa je Zrinka Matić.

Koncertom će se podsjetiti na stradnja Zagreba u velikom potresu prije točno godinu dana, ali i na velika oštećenja zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda u kojoj će se koncert i održati.

(Foto: Glazba glasnija od potresa/ HRT)

Zahvaljujući donatorima, najstarija je glazbena institucija i najljepša zagrebačka koncertna dvorana brzo sanirana i ponovno stavljena u pogon, a uskoro se priprema i kompletna restauracija zgrade.

Kao zahvala svim plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu u pomoć, kako spašavanju HGZ-a, tako i svih domova srušenih, ne samo u prvom već i u drugom, za Sisačko-moslavačku županiju razornijem potresu, kao poruku nade i vjere u bolje sutra naši vodeći glazbenici daruju svoju umjetnost.

Premda su i sami posebno ugroženi u ova pandemijska vremena, svojom muzikalnošću nastoje nadglasati zvuk potresa koji svima koji su ga doživjeli i dalje odzvanja u ušima.

Program koncerta ''Glazba glasnija od potresa''

1) Matej Meštrović: Potresno
Matej Meštrović, klavir

2) Ivan Pešut: Take it Easy
Miroslav Lesić/Bruno Kovačić/Ivan Pešut, gitare

3) Lela Kaplowitz: Imamo sve
Lela i Joe Kaplowitz, glas i klavir

4) Ante Gelo: Nocturno
Ante Gelo, gitara

5) Vittorio Monti: Czardas
Borna Šercar, flašofon, Zvonimir Šestak, kontrabas i Ante Gelo, gitara

6) Michal Lorenc: Ave Maria
Valentina Fijačko Kobić, sopran i Mario Čopor, klavir

7) Rudolf Matz: Elegija
Monika Leskovar, violončelo i Zagrebački solisti

8) Joseph Haydn: Simfonija u G-duru, br. 88, IV. stavak, za gudače (obradio Sreten Krstić)
Zagrebački solisti