Ana Petrović (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Ana Petrović (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Ana Petrović, predsjednica udruge Hrvatska izvandomovinska lirika (HIL) i jedna od ključnih stožernika zaslužnih za izvrsnu pripremu 20. jubilarnih pjesničkih susreta, izvijestila je javnost da će se zbog nemogućnosti putovanja pjesnika zbog pandemije koronavirusa najavljeni jubilarni susret, koji je trebao biti održan u austrijskom glavnom gradu pod nazivom "Tragom Hrvata u Beču", održati prvi put u svojoj dvodesetljetnoj povijesti virtualno. I to u subotu 18. srpnja 2020. s početkom u 20 sati, preko aplikacije Zoom.

Za sudjelovanje, bilo kao sudionik ili gost, potrebno se registrirati na adresi elektroničke pošte petrovicana62@gmail.com kako bi vam bila poslana poveznica za navedeni online skup, na kojem će pjesnici virtualnim putem povezati države i kontinente i svi zajedno obilježiti dvadeseti rođendan HIL-a.

Prema informacijama iz pozivnice i riječima predsjednice HIL-a, pjesnikinje Ane Petrović, inače Vinkovčanke iz Beča - administrator skupa biti će Vinkovčanin Silvio Jergović, a kroz virtualni pjesnički susret voditi će književnica iz Mostara Anita Martinac. Gosti ovogodišnjeg susreta su Ivana Rora, voditeljica Odjela za marketing u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu, dr. sc. Ilija Protuđer, jezikoslovac iz Splita, Dražen Švegelj, predsjednik Ogranka MHI u Vinkovcima s članovima i Andrija Stojić, predsjednik Ogranka MHI u Čitluku s članovima i brojnim prijateljima udruge HIL-a.

Svoje pjesničke uratke predstavit će hrvatski pjesnici iz SAD-a, Ivanka Madunić Kuzmanić, Zoran Sova, Ivanka Sabolić Rukavina, Suzana Tkalčić, Ivan Gerić i Marija Franičević Jelić, iz Kanade, Željka Marija Čorak, Ana Ganza, Marjana Kelić Babić, Katarina Pejaković i Željko Erceg, iz Australije Anđa Luburić, iz Austrije Pero Rotim, Ivan Župa, Ana Petrović, Marija Perić Bilobrk, Josip Lucić, Vlado Visković, Berislav Breljak, iz Švicarske/Hrvatske Branka Grakalić, iz Danske Nadica La Rosa, iz Njemačke Malkica Dugač, Đurđica Blažinović Zorčić i Zdenka Šiljeg te iz Bosne i Hercegovine Ljiljana Tolj. Ljubušanka na privremenom radu u Njemačkoj, Sarajka Lidija Pavlović Grgić, Joso Živković Soja iz oraškog sela Kostrča i književnica Sanijela Matković iz Širokog Brijega. Kao gosti pjesnici nastupit će Maja Tomas iz Splita i Ramski pjesnik Ivan Čuljak iz Bosne i Hercegovine.

Na početku programa dobrodošlicu svim sudionicima i gostima virtualnog susreta pjesnika Hrvatske izvandomovinske lirike zaželjet će predsjednica udruge HIL-a Ana Petrović. Za nacionalnu himnu je zadužena višestruko nagrađivana hrvatska umjetnica, pjesnikinja, profesorica klavira, pedagoginja, skladateljica i prevoditeljica Branka Grakalić, inače povratnica iz Njemačke i Švicarske, a za pozdravni govor Ivana Rora iz Hrvatske matice iseljenika. Potom će uslijediti predstavljanje Zbirke pjesama, čija je urednica i recenzentica književnica Anita Martinac, a recenzent i lektor dr. Ilija Protuđer. Pjesnici će svoje pjesme čitati redoslijedom kojim su otisnute u Zbirci.

Kako stoji u najavi subotnjeg pjesničkog susreta, "Hrvatska izvandomovinska lirika je udruga koja okuplja pjesnike hrvatskog podrijetla izvan domovine, iseljene Hrvate, emigrante te povratnike u domovinu i ostale liričare koji njeguju hrvatsku pisanu riječ. Svake godine međunarodni se susreti održavaju na drugoj lokaciji, nastojeći uz jezik čuvati i hrvatsku tradiciju, povijest i kulturnu baštinu“.