(Foto: Kantuni/Cornesrs/Facebook) (Foto: Kantuni/Cornesrs/Facebook)

Manifestacija Rapski kantuni pokrenuta je prije dvije godine kako bi obogatila kulturno-turističku ponudu u predsezoni na otoku Rabu, s dugoročnim ciljem revitalizacije lokaliteta staroga grada i njegove preobrazbe u otvoreni prostor urbane zabave, kulture i baštine.

Ove godine ''Kantuni'' će se održati na pet lokacija u staroj gradskoj jezgri, u mediteranskom parku Dorka, na Pjaceti, u Mahačevoj vili, ispred crkve Svetog Ivana i na rapskom Vidikovcu. Organizatori su pripremili poseban program koji prati priču svake od pojedinih lokacija te posjetiteljima pruža jedinstveni ugođaj uz ambijentalno uređenje i autohtoni glazbeno-gastronomski program. Na ovogodišnjim rapskim Kantunima nastupit će latino pjevač Caiman Verde koji će koncertom otvoriti manifestaciju, zatim Gordana Marković, Lu Jakelić, mladi pjevači javnosti poznatiji iz HRT-ove glazbene emisije A strana, te mlada nada glazbene scene Double Jam.

(Foto: Kantuni/Corners/Facebook)

Pet rapskih kantuna

U ambijentu povijesnih zidina smjestio se mediterasnki park Dorka sa spomenikom svetom Marinu koji je u 3. stoljeću postavio temelje današnje države San Marino. U središtu parka ove godine u novome svjetlu zasjat će ''Kantuni svjetla''. Hodajući od parka Dorke uz Gornju ulicu dolazi se do druge lokacije kantuna, ''Kantuna susreta'' na rapskoj Pjaceti. Povijesni trg Raba odiše autohtonim ambijentom staroga grada, a mitsko stablo hrasta crnike daje ovome lokalitetu posebnu atmosferu i šarm. Za Rabljane ovo je Trg slobode, jer je crnika na njemu zasađena 1921. u sjećanje na burna prošla vremena.

(Foto: Kantuni/Corners/Facebook)

Treća lokacija ''Skriveni kantun'' nalazi se u Mahačevoj vili, palači s koje se pruža pogled na Uvalu sv. Eufemije. Šetnjom niz Gornju ulicu može se doći do najzapadnijeg od četiriju rapskih zvonika ispod kojega se nalaze ostaci crkve sv. Ivana Evanđelista. Posjetitelji ''Kantuna doživljaja'' moći će uživati u glazbenim koncertima podno golemog zvonika u povijesnom ambijentu srednjovjekovne bazilike. Rapski kantuni završavaju ''Kantunom uspomena'' na Vidikovcu s kojega se pruža jedan od najljepših pogleda na stari grad Rab.