Naslovnica zbirke pripovijedaka ''Troje iz plemena''. (Foto: screenshot) Naslovnica zbirke pripovijedaka ''Troje iz plemena''. (Foto: screenshot)

Troje će se Mimica predstaviti posljednjega tjedna Mjeseca hrvatske knige zajedničkim projektom – zbirkom pripovijedaka ''Troje iz plemena'' koju je za hrvatsko izdanje priredila Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika u izdanju nakladničke kuće Naklada Bošković iz Splita. 

Poveznica među troje čileanskih pisaca je hrvatsko prezime Mimica iz istoimenoga mjesta Mimice u blizini Omiša odakle su se prije više od stotinu godina na područje samoga juga Čilea iselili njihovi preci utemeljivši po dolasku u novi kraj gradić Porvenir. 

Program predstavljanja čileanskih autora hrvatskoga podrijetla i njihove zajedničke zbirke pripovijedaka Troje iz plemena u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak 11. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji NSK, Hrvatske matice iseljenika Split i naklade Bošković. 

Hispanistica dr. sc. Željka Lovrenčić. (Foto: matis/ screenshot)

Uz autore, zbirku će predstaviti i dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Branka Bezić Filipović te dr. sc. Josip Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

- Danas u Čileu djeluje puno uspješnih ljudi hrvatskih korijena, među kojima se osobito ističu književnici. Prema nekim statistikama, u čileanskoj je književnosti registrirano oko 300 književnika hrvatskih korijena. Premda su njihove teme osobne i jedinstvene, svi su na neki način vezani uz Hrvatsku. Nisu izgubili svoje podrijetlo. Upravo to žele istaknuti i troje autora zastupljenih u ovoj knjizi kojom žele naglasiti svoj identitet i povezanost sa zemljom iz koje potječu njihovi preci - objasnila je dr. sc. Željka Lovrenčić dodajući da je knjiga zanimljiva i dirljiva jer se njom povezuju sudbine troje uspješnih čileanskih književnika koji u svojim pričama tragaju za identitetom i pripadnosti određenome narodu.

Nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljanje gostiju iz Čilea i njihovog zajedničkog proznog djela nastavlja se u Splitu, Kaštelima, Supetru i završava svečanim programom u Omišu i Mimicama.