Foto: screenshot/HMI Foto: screenshot/HMI

Izložba "Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka" govori o kulturno-povijesnom i političkom kontekstu doseljavanja Slovaka u našički kraj u 18. i 19. stoljeću te potpori koju im je u tim vremenima pružila obitelj Pejačević. Slovaci su im se odužili značajno pridonijevši razvoju tog područja krčenjem šuma i obradom drva na njihovim posjedima.

Imena sela po članovima obitelji Pejačević

Sela slovačkih doseljenika na našičkom području dobivala su imena po pokojnim članovima obitelji Pejačević, npr. Našički Markovac prema Marku Pejačeviću ili Jelisavac po Elizabeti Pejačević. Plemićka obitelj je podupirala i vjerski život Slovaka, pa je financirala izgradnju kapelice u Našičkom Markovcu i u njoj kip sv. Marka.

Pejačevići su dali i dva hrvatska bana, Ladislava i Teodora te najpoznatiju hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, koja je živjela u Beču. Dorine dvije skladbe za violinu i klavir, u izvedbi mlade violinistice Karle Križ uz klavirsku pratnju Venčeslava Križa, izvedene su na otvorenju. 

Trojezični katalog 

Izložba je postavljena na 16 panela na kojima su fotografije i trojezični tekstovi na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku. Ostvarena je u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice i Slovačkog centra za kulturu Našice, u suradnji s Hrvatskim centrom u Beču te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Savjeta za nacionalne manjine RH, a bit će otvorena do 20. listopada.