Foto: pexels.com Foto: pexels.com

- Postoji jedan detalj zbog kojega me njezina priča zainteresirala. Ispred nje su se pojavila tri srpska vojnika i ona je morala izabrati koji će je silovati. Odabrala je onoga s kojim je radila u Borovu i koji joj se činio nešto ljubazniji od preostale dvojice. Užasno, morala je odabrati onoga koji izgleda ljubaznije da bi je mogao silovati mjesecima. Tako je i bilo - prisjeća se Juilenne Eden Bušić, autorica romana "Živa glava", dirljive priče o stradalnici Domovinskoga rata koja je prošla strahovitu borbu za vlastiti život te tijekom okupacije, u okruženju pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojnih četničkih postrojba, bila višestruko silovana sve do pada Vukovara, 18. studenoga, 1991. godine.

Foto: Zaklada Bruno Bušić/Facebook

Prvi ju je silovao poznanik njezina oca. U njegovu su je kuću dovezli kamionom pod izlikom da mora oprati njihove uniforme. Bio je to velik udarac za dvadesetdvogodišnju majku trogodišnjeg sina, zaposlenu u sanitetu Vukovarske bolnice. Tada je sve krenulo nizbrdo.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Domovinskome je ratu tijekom okupacije Vukovara i drugih hrvatskih mjesta silovanje bilo jedna od vojno-strateških metoda etničkoga čišćenja. O tim masovnim silovanjima u Republici Hrvatskoj se šutjelo sve dok S. nije odlučila tužiti svoje silovatelje i progovoriti o zarobljenim i silovanim ženama koje je jugoslavenska vojska držala kao seksualne robinje.

Slušatelji u emisiji mogu pratiti tijek suđenja. U ponovljenome postupku okrivljenici su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, ali za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva nisu odgovarali jer su pobjegli na teritorij Republike Srbije. Obojica su hrvatskomu pravosuđu nedostupna.

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

54:00

Emisija traži odgovore na pitanja o neshvatljivoj moralnoj ravnodušnosti te o tome zašto su institucije više od dvadeset godina dopustile da žrtve silovanja šute, zašto zločini nisu procesuirani, zašto počinitelji nisu kažnjeni i tko je sve odgovoran. Među ostalim, emisija istražuje primjenu instituta izručenja i njegovo funkcioniranje na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i primjenu Zakona iz 2015. godine o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskome ratu.

- Kada sam od urednice Trećega programa Hrvatskoga radija Nevenke Dujmović dobila knjigu ''Živa glava'' pročitala sam je u jednome dahu i noćima nisam spavala. Proganjala me nepravda koja se dogodila S. Smatrala sam da je preda mnom velika odgovornost jer sam željela kroz njezinu priču, ispričati što se sve događalo ženama za vrijeme Domovinskoga rata. U tomu mi je umnogome pomogao tonski majstor Branko Starc koji je atmosferom slušatelje smjestio u vrijeme i okolnosti ratom pogođenog Vukovara – objašnjava autorica emisije Ivana Perkovac.

Autorica emisije Ivana Perkovac i tonski majstor Branko Starc (Foto: Kristina Ivandić)

- Krajnje je vrijeme da prestanamo stvari trpati pod tepih. Priznali smo da je seksualni zločin počinjen u Domovinskome ratu bio zločin genocida i to smo stavili u Zakon, ali na tome ne smijemo stati - poručila je Miruna Kastratović, urednica emisije Prva crta Prvog programa Hrvatskoga radija.

U Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske pristiglo je do danas 207 zahtjeva za stjecanje statusa žrtve seksualnog nasilja u Domovinskome ratu, no smatra se da je taj broj bio puno veći.

- Silovanje u Domovinskome ratu više nije ili ne bi trebalo biti tabu tema, o tome treba govoriti i treba ohrabriti žrtve da progovore jer i to je jedan korak prema izlječenju - kaže autorica emisije Ivana Perkovac.

Julienne Bušić poručuje da žrtve žele oprostiti, ali zločinci moraju biti privedeni pravdi. - Ne smijemo dopustiti da te žene žive pokraj nas kao da ih nema, a zločinci slobodno šeću pokraj nas kao nevini ljudi – dodaje.

U emisiji gostuju Julienne Eden Bušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, stručnjak za međunarodno pravo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Toma Galli, saborski zastupnik i psihijatar Goran Dodig, doktorica Vesna Bosanac, novinarka Miruna Kastratović i Mary Ann Rukavina, čikaška Hrvatica koja se tijekom Domovinskoga rata preselila u Republiku Hrvatsku kako bi pomagala silovanim ženama.