Foto: snimka zaslona Foto: snimka zaslona

Do kraja veljače Hrvatsko štamparsko društvo mora predati molbu za subvenciju iz fonda koji je prošle godine osnovala Savezna vlada za financiranje medija narodnih grupa. Dosad su dodijeljena sredstva za privremeno zaposlenje triju urednika, potvrdio je glavni urednik "Hrvatskih novina" Petar Tyran.

- 40.000 eura osigurano je samo do kraja ožujka. Nadamo se da ćemo nakon toga najprije dobiti novac iz novostvorenoga Fonda Saveznoga kancelarstva koji je rezerviran za "Hrvatske novine" i "Novice koruških Slovencev" - ističe Petar Tyran.

U tom je Fondu rezervirano 700.000 eura. Hrvatsko štamparsko društvo zatražilo je 350.000 eurov. Tim bi novcem objavljivanje "Hrvatskin novina" bilo nadalje osigurano, kao i posao za dosadašnje urednike i urednice.

U planu je i sadržajno proširenje Hrvatskih novin. Tako će i dalje sadržavati križaljke, koje su počeli objavljivati u suradnji sa Znanstvenim institutom Gradišćanskih Hrvata (ZIGH) i online-rječnikom. - Cilj je, da se širi jezično znanje i da se širi pristup na online-rječnik. Ovako će se jezični fundus čitatelja, kojii se bave rješavanjem križaljki od tjedna do tjedna širiti - dodaje Petar Tyran.

Za rubriku s naslovom "Iz povijsenoga kutljaca" pozivaju čitatelje i čitateljice da pošalju uredništvu stare fotografije, povezane s različitim događajima. Tako će na primjer u novom izdanju povijesni kutljac biti posvećen Pandrofcima i Pandrofkama, koji su 1957. godine pohodili Hrvatski bal u Beču u narodnim nošnjama.

Hrvatske novine otvorile su se i u svijet digitalnih društvenih mreža, a od početka godine imaju dvije stranice sadržaja za djecu.

Novi boj otkriva dobitnicu nagrade za prvu križaljku koju su objavili prije Božića Paket knjig Hrvatskoga štamparskoga društva primit će Angelika Kornfeind iz Trajštofa. Dvadesetak čitatelja je pravilno ispunjenu križaljku poslalo uredništvu "Hrvatskih novina".

(ORF Hrvati)