Foto: Sesvete danas, Borko Samec Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Doajenka hrvatske grafike i profesorica na Likovnoj akademiji u Zagrebu ili, kako je neki zovu, prva dama hrvatske grafike Nevenka Arbanas izložila je svoje radove u društvu radova njezina velikog prijatelja Krunoslava Jakobovića koji od 1966. godine živi i radi u Francuskoj.  

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ovu "Hrvatsko-francusku vezu" otkrila je i dovela u sesvetski muzej kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek koja je održala o izložbi i autorima prigodno slovo. Uvodno je pozdrav uputila ravnateljica Muzeja Morena Želja Želle, a izložbu je u ime Gradskog ureda za kulturu otvorila Cvijeta Grijak.  

Uslijed vremenskih neprilika izložba nije mogla biti otvorena kao nekoliko dosadašnjih ispred Muzeja Prigorja, nego je otvorenje preseljeno u sâm izložbeni prostor, a zbog epidemiološkog okvira, nije bilo moguće upriličiti otvorenje s posjetiteljima, nego je sve preseljeno u virtualnu digitalnu stvarnost, što će, ukoliko se nastavi aktualna epidemiološka situacija, postati pravilo. Nadajmo se ne zadugo, jer fizička pojavnost na izložbama ne može zamijeniti nikakvu elektroničku prisutnost.  

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

A upravo je pandemijska stvarnost  onemogućila nazočnost Krunoslava Jakobovića da od svog doma u Francuskoj dođe uživo na otvorenje izložbe, no bio je prisutan zahvaljujući upravo digitalnoj tehnologiji, odnosno danas već uobičajenom smartfonu putem kojeg se obratio nazočnima.

Ljubitelji umjetnosti i štovatelji navedenih umjetnika mogu odgođeno, kada im god to odgovara nazočiti otvorenju izložbe Hrvatsko-Francuska veza putem video zapisa

(Sesvete danas, Borko Samec)