Naslovnica knjige. (Foto: Glas Hrvatske) Naslovnica knjige. (Foto: Glas Hrvatske)

Uz autore Marijana Lipovca i Franju Vondračeka, na predstavljanju knjige govorili  su povjesničari Damir Agičić i Zoran Grijak. Jedan od autora, Vondraček, istaknuo je kako je bilo potrebno oko dvadeset godina za prikupljanje informacija, dokumenata i svih dostupnih zapisa koji su objedinjeni u knjizi.

Knjiga je pisana pristupačnim stilom ima elementata znanstvenog djela jer je po svom analitičkom pristupu rezultat višegodišnjeg istraživanja hrvatsko-čeških veza dvojice autora. Najveća vrijednost knjige je što po prvi put na jednome mjestu donosi svobuhvatan pregled Hrvata koji su živjeli, studirali i djelovali u Češkoj. 

- Do sada tu tematiku nije nitko obradio. U našoj knjizi mi spominjemo poznata imena kao što su Stjepan Radić, Andrija Mohorovičić, pišemo o hrvatskim zetovima kao što su Josip Jelačić i Nikola Šubić Zrinski te o hrvatskim plemenima, a otkrili smo da su postojala dva plemena Harvace. Obradili smo različite teme, povijesne, živote poznatih osoba, ali i one životne priče čeških Hrvata koje nisu zastupljene u javnosti – ispričao je politolog i predstavnik češke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, Franjo Vondraček. Dodao je kako je nakon 1989. godine obnovljena svijest Hrvata i Čeha o zajedničkoj pripadnosti Srednjoj Europi, što je, kako kaže, dodatni poticaj za istraživanje hrvatsko-čeških veza.

Predstavljanje knjige. (Foto: Glas Hrvatske)

Drugi autor knjige, Marijan Lipovac istaknuo je kako su tijekom pisanja knjige uočili koliko je poznatih Hrvata studiralo u Češkoj te kako je ta država i način života u njoj  utjecao na njihov daljnji život.

- Otkrili smo kako je Vjenceslav Novak tijekom studiranja na konzervatoriju u Pragu napisao dva romana, ''Pavao Šegota'' i ''Dva svijeta'' u kojima opisuje Prag i autobiografski opisuje svoj period studiranja u Pragu. Novak tako opisuje ugođaj praških pivnica, češko pivo, koncert Anthonyja Dvoraka i drugo. Otkrili smo i da je Eugen Kumičić jedan semestar potajno studirao  medinicu u Pragu, kako je glumac Zvonimir Rogos svoje najplodnije umjetničke godine proveo u Pragu gdje je fiktivno prešao na islam kako bi se mogao rastati od svoje supruge – kazao je predsjednik Hrvatko-češkog društva Lipovac i pozvao čitatelje da otkriju druge zanimljive životne priče čeških Hrvata.