Foto: kolaž/Pixabay/snimka zaslona AGM Foto: kolaž/Pixabay/snimka zaslona AGM

Na temelju dostupnih izvora, znanstvene literature i publicistike, knjiga prikazuje i analizira slabo istraženo područje političkog djelovanja Hrvatske seljačke stranke u iseljeništvu u razdoblju od završetka Drugoga svjetskog rata 1945. do obnove djelovanja HSS-a u domovini 1989. godine, odnosno prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Političko djelovanje HSS-a promatrano je kronološki s tri aspekta: djelovanje vodstva HSS-a u hrvatskom iseljeništvu, suradnja u organizacijama emigranata iz srednje i istočne Europe koje su djelovale pod političkim i financijskim pokroviteljstvom SAD-a te suradnja s drugim političkim emigrantima iz Jugoslavije.

"Ovom knjigom nastoji se dati historiografski doprinos razumijevanju djelovanja sveukupne hrvatske političke emigracije u razdoblju od 1945. do 1990. godine, osobito historiografski doprinos kritičkom propitkivanju teza temeljenih na dugogodišnjim predrasudama o političkoj emigraciji kao isključivo terorističkoj, ekstremnoj i ideološki jednoobraznoj, što je bio rezultat dugogodišnje propagande jugoslavenskoga sustava koji su politički emigranti pokušavali srušiti.

Prikazom i analizom djelovanja HSS-a u iseljeništvu pridonosi se i boljem razumijevanju političkih procesa u Hrvatskoj poslije 1990. godine s obzirom na to da se hrvatsko iseljeništvo aktivno uključilo u stvaranje suvremene Republike Hrvatske i u njezin politički život, a pogotovo stoga što je "Radićeva ideologija" postala i jedna od temeljnih sastavnica programa Franje Tuđmana i HDZ-a", stoji u predgovoru knjige.