(Foto: Kravata Kroatische Gemeinschaft Österreichs/Facebook) (Foto: Kravata Kroatische Gemeinschaft Österreichs/Facebook)

Brigita Bantić  projekt ''Vratimo djeci osmijeh'' osmislila je zajedno s voditeljicom projekta, Osječankom Ivanom Jurić. Projekt je humanitarnog karaktera, a financijska sredstva prikupljena projektom bit će dodijeljena djeci bez roditeljske skrbi u Dječjem domu ''Klasje'' u Osijeku i Maloj školi u Varešu u Bosni i Hercegovini. U humanitarnoj akciji sudjeluju članovi Izvršnog odbora udruge ''Kravata'' te njihovi prijatelji iz drugih udruga.

 - Trenutačno imamo radionicu na božićnu temu kojom kroz prodaju proizvoda koje sami izrađujemo i financiramo želimo prikupiti novčana sredstva za pomoć djeci bez roditeljske skrbi u Osijeku i Varoši kako bismo im barem nakratko vratili osmijeh na lica i zajedno s njima podijelili božićnu radost. Zato pozivamo sve ljude dobre volje da kupe ove proizvode i pomognu našim malim prijateljima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - istaknula je predsjednica Udruge "Kravata" Brigita Batinić.

Članovi udruge izrađuju adventske vijence, božine ukrase i božićne cvjetne aranžmane, ukrase za božićno drvce, a svi unikatni proizvodi mogu se kupiti u hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču.

Božićne ukrase i adventske vijence izrađuju članovi udruge ''Kravata''. (Foto: Kravata Kroatische Gemeinschaft Österreichs/Facebook)

 - Svi ti proizvodi uglavnom su iz prirodnih materijala, pa aranžmane izrađujemo iz drva donesenog iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, šišarki i školjki iz Šibenika te zelenila i iz naših privatnih bečkih vrtova kako bi oni koji ih kupe imali domaći autohtoni proizvod i našu jedinstvenu atmosferu – rekla je voditeljica projekta Jurić.

Udruga ''Kravata'' osnovana je prošle godine i trenutano broji  oko 70 članova. Cilj udruge je humnitaran rad i djelovanje za Hrvate u Hrvatskoj i Bosni i Hrcegovini. Udruga surađuje s hrvatskom veleposlanicom u Beču, dr. Vesnom Cvjetković , a veliku potporu ima i od Hrvatske katoličke misije u Beču.

- Ovo je prva humanitarna akcija u kojoj se angažiralo petero članova i svojim radom u kojoj je četvero, petero naših članica podmetnulo svoja leđa i neumorno radilo za općedruštveno dobro u svojoj domovini. A taj je rad nemjerljiv, pravo je remek-djelo iza kojeg stoji istinska ljubav i veliko humanitarno srce naših žena - naglasio je tajnik Udruge "Kravata" i hrvatski poduzetnik u Austriji Franjo Blažević. Dodao je kako je Hrvatska katolička misija mjesto okupljanja ne samo Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine nego i onih s Kosova, Vojvodine.

- Zahvaljujući upravo Crkvi, mi Hrvati u Austriji uspjeli smo ne samo opstati nego i sačuvati svoju vjeru, hrvatski jezik i kulturu - zaključio je Blažević.