Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj (Foto: screenshot/gmk.hr) Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj (Foto: screenshot/gmk.hr)

Riječ je o projektu na kojem se posljednjih 15 godina intenzivno radilo, a novi muzej na povijesnom obrambenom lokalitetu mjesto je posebnog pijeteta. Turanj je u ratu bio prva crta obrane grada Karlovca, ali i Hrvatske. Zbog svog slavnog otpora neprijatelju, ali i teškog stradavanja prozvan je i "malim Vukovarom". Mjesto je to na kojem su vođeni pregovori, razmjenjivani zarobljenici i poginuli, a danas u zgradi u kojoj su nekada boravili branitelji i ironično ju nazvali "Hotel California" otvoren je Muzej i memorijalni centar za poginule branitelje. Otvorenju je nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica RH na otvaranju muzeja (Foto: screenshot/gmk.hr)

 - Nestvarna je ova večer, nestvarna, a ipak toliko stvarna. Slušajući govore i promatrajući ove kulise dok se spuštao sumrak, sve je to tako djelovalo nestvarno, a ipak stvarno. Stranci bi nas vjerojatno pitali jesmo li izgradili ove ruševine iza. Nismo! One su autentično svjedočenje stradanja Hrvatske i hrvatskoga naroda i svih drugih koji su branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. A opet, promatrajući i to nebo nad kojim se spuštao sumrak vidjeli ste zrakoplove, kako iza njih ostaju te bijele crte kao predskazanje budućnost i pogled u budućnost. Osvrtanje na prošlost koju smo tada gledali s čežnjom slobode, a danas ovdje sretno sjedeći zahvaljujući svima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za domovinu i kojima beskrajno zahvaljujem gledajući to kao predskazanje budućnosti - rekla je predsjednica, te se prisjetila "trenutaka" iz 1991. godine kada je u Zagrebu, provodeći vrijeme u podrumu zbog napada, osluškivala bitke 20-ak kilometara dalje zahvaljivala Bogu što ima topli krevet, "zahvaljujući svima koji su se borili za nas".

Na Turnju nije bilo kuće ni objekta koji nije dobio direktan pogodak projektila. Zgrada novoga Muzeja jedina je odolijevala neprijateljskim napadima. Ona je sada konzervirana sa svim oštećenjima i opasana staklenom konstrukcijom te sadrži stalni postav izložbe s 350 ratnih eksponata, a tu je i memorijalni centar za poginule branitelje, suvenirnica i multimedijalna dvorana. Uokolo je postavljeno teško naoružanje i oklopna vozila korištena u obrani.

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj noću (Foto: screenshot/gmk.hr)

Ministar branitelja Tomo Medved podsjetio je kako se na Turnju nije branio samo Karlovac, već se spriječila ideja pobunjenih Srba o presijecanju Hrvatske, naglasivši da je doprinos Karlovačke županije u obrani bio velik - sudjelovalo je oko 20.000 branitelja, 526 ih je poginulo, dok se sedmero vodi nestalima. I on je naglasio važnost da se učenicima omogući upoznavanje sa svim područjima koji su imali važnu ulogu u obrani Republike Hrvatske.

- Ovdje na Turnju hrvatski branitelji zaustavili su sve pokušaje srpskog agresora u zauzimanju grada Karlovca, ali podsjetimo da to nije bila samo obrana Karlovca, to je bila obrana domovine i zaustavljanje u ideji presijecanja Republike Hrvatske i stoga je ovdje na Turnju iznimno velik i strateški značaj i doprinos hrvatskih branitelja grada Karlovca, Karlovačke županije, ali i svih krajeva Hrvatske i svih dragovoljaca iz cijeloga svijeta. I zato je, dragi prijatelji, ovo mjesto simbol pobjede i simbol novoga života. Ovaj muzej svjedoči o veličini jedne generacije, odgovornosti odanosti prema svojoj zemlji i narodu. stvaranju države temeljene na demokraciji i domoljublju - rekao je Ministar Medved koji je pozvao mlade da kada budu u iskušenju i neizvjesnosti obiđu spomen sobu i pogledaju lica hrvatskih junaka, pa neka im slike tih lica, njihova odlučnost, spremnost na žrtvu i optimizam s kojim su ginuli, bude ohrabrenje za ostanak i izgradnju naše drage domovine Hrvatske.

Unutrašnjost muzeja (Foto: screenshot/gmk.hr)

Ideja muzeja Domovinskog rata na Turnju nametnula se odmah nakon završetka rata, a njegov začetnik je brigadir Dubravko Halovanić. On je još tijekom rata počeo prikupljati naoružanje koje su branitelji sami izrađivali,  te ga u jednom trenutku poklonio Gradskom muzeju. Ovom prigodom otvorenja Muzeja, neplanirano i za Halovanića, župan Damir Jelić uručio mu je medalju župana, prvu takvu nagradu ikad, kao zahvalu njegovom doprinosu.

- Ako nam ponestane inspiracije, onda postoje prostori gdje se tako dotiče ovo naše hrvatsko nebo sa žrtvom, pa je to onda i ovaj prostor. Povijest se igra s nama čitavo vrijeme ovdje, a mi to osjećamo baš zbog onih ljudi koji su utkali sebe u hrvatski pleter, dali sebe, da bismo mi bili ovdje. Ovo je jedno naše veliko hvala, ali to veliko je tako malo za ono što su oni ugradili. To i nama daje poticaj da idemo utabanim stazama onog prostora o kojem su Hrvati sanjali 1000 godina, a to je naša državnost - rekao je župan Jelić.

Muzej Domovinskog rata na Turnju otvoren je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.