Prvi dan skupa održan je u Zagrebu (Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske) Prvi dan skupa održan je u Zagrebu (Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Hrvati su, zbog povijesnih okolnosti, područje današnje Vojvodine naseljavali u različitim razdobljima, što je uz društvene i političke čimbenike ostavilo posljedice na izgradnju njihovih kulturnih obrazaca i sastavnica identiteta.

U suvremenome razdoblju javljaju se inicijative hrvatskih manjinskih institucija vojvođanskih dijelova Srijema, Bačke i Banata u istraživanju, memoriranju i prezentiranju vlastite kulture, pokušavajući potaknuti međusobnu povezanost te institucionalnu integraciju.

(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Ovim se inicijativama pridružilo i Hrvatsko katoličko sveučilište koje će uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva kulture održati znanstveno-stručni skup "Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi".

Prvi dio skupa održan je danas u Zagrebu, u dvorani "Blaženi Alojzije kard. Stepinac" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a drugi dio održat će se u Subotici, u petak, 11. listopada, u Pastoralnom centru Augustinianum (Trg svete Terezije 2) u 14 sati.

(izvor: HMI)