(Foto: screenshot/Grad Dubrovnik) (Foto: screenshot/Grad Dubrovnik)

Putem teksta, fotografija i video materijala izložba prikazuje stradanje Dubrovnika u Domovinskom ratu, ali i brzu i impresivnu obnovu koja je uslijedila.

- Stradanje Dubrovnika u Domovinskome ratu polučilo je dva presedana. Prvi put u svojoj povijesti UNESCO je poslao svoje izaslanike u neko ratom zahvaćeno područje. Ti ljudi su dubrovačkim i hrvatskim institucijama pomogli u evidentiranju i zaštiti uništenih spomenika, ali i razvijanju metodologije obnove, educiranju stručnjaka za njenu provedbu te nadzoru. Jednako tako, presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju časnicima JNA odgovornima za razaranje Dubrovnika - generalu Pavlu Strugaru i vice admiralu Miodragu Jokiću bile su prve presude za zločin protiv kulturne baštine ikada donesene u nekom međunarodnom kaznenom postupku - rekla je na otvorenju Julijana Antić Brautović, zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu, posebno posuditeljima građe korištene na izložbi.

U postavu izložbe je, naime, korištena građa Muzeja Domovinskog rata, Zavoda za obnovu Dubrovnika, Društva prijatelja Dubrovačkih starina, Ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije, a prikazane su i fotografije Mile Kovača, Bože Gjukića, Pave Urbana, Mire Kernera, Damira Fabijanića, Ane Marije Grill i Petera Dentona. Brojne prijatelje Veleposlanstva je u svoje te u ime gradonačelnika Grada Dubrovnika Mate Frankovića pozdravio hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović istaknuvši kako je riječ o najvrjednijem projektu koje je Veleposlanstvo organiziralo do sada. 

(Foto: screenshot/Grad Dubrovnik)

- Stoga smo planirali cijeli niz posebnih događanja koji će pratiti izložbu. Uz večerašnje otvaranje namijenjeno prijateljima Veleposlanstva, 28. veljače ćemo organizirati slično događanje za diplomatski zbor, a početkom ožujka i za akademsku zajednicu - profesore i studente povijesti, političkih znanosti, povijesti umjetnosti, restauracije. Uz to će izložba biti otvorena za javnost svakoga radnoga dana od 10 do 12 sati - rekao je veleposlanik Šimunović.

Izložba je ostvarena u organizaciji Grada Dubrovnika i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, uz sponzorstvo Društva prijatelja dubrovačke starine te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske. Organizirana je u povodu obilježavanja 40. obljetnice uvrštenja čitavog povijesnog kompleksa spomeničke jezgre na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a te 20. obljetnice uklanjanja Dubrovnika s liste ugrožene svjetske baštine. Prvi je put bila postavljena u prosincu prošle godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.