Cristiano Pambianchi u župskoj nošnji na Festi sv. Vlaha (Foto: HRT) Cristiano Pambianchi u župskoj nošnji na Festi sv. Vlaha (Foto: HRT)

Ravnatelj jedne od najvažnijih kulturnih institucija u Milanu i Italiji, ustanove Pinacoteca di Brera James Bradburne, predstavio je njihov program za 2021. godinu koja slavi 200. obljetnicu Napoleonove smrti i 700. godišnjicu Danteove smrti. Uz te obljetnice istaknuto mjesto pripalo je i projektu ‘Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine zbirke Pambianchi – Kramarić/Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić’ koji je ostvaren u Lazaretima od 30. siječnja do 25. veljače 2020. Organizatori su bili Grad Dubrovnik i Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana. 

Naš projekt koji predstavlja hrvatsku književnost i kulturu na europskom zemljovidu predstavlja izbor 73 naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i važna u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezina razmatranja u europskom kontekstu. Velik dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme.

Cristiano Pambianchi, odvjetnik i bibliofil iz Milana, prošlogodišnji dobitnik Godišnje nagrade Grada Dubrovnika zaslužan je za niz kulturnih inicijativa s ciljem promocije kulture, baštine, i povijesti Dubrovnika i Republike Hrvatske. 

Počeo je s humanitarnom pomoći 1991., nastavio pisanjem kolumni šireći istinu o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku. Sada daje važan kulturni doprinos razvoju nove ideje i novog projekta. Jer, kako kaže, mostovima se ide naprijed i obogaćuje onu drugu stranu. Hrvatsku smatra partnerom kroz život, a svoj odnos prema njoj ljubavnom pričom. 

- Moja poruka je da je ljubav zaista moćna. Ljepota i kultura mogu pobijediti strahote i neznanje i to je razlog zašto volim Dubrovnik. Mislim da je to grad koji pokazuje pravu pobjedu Hrvatske. To je pobjeda ljepote i kulture - ističe Pambianchi.

Kao sedamnaestogodišnjak počeo je skupljati stara i rijetka izdanja hrvatske književnosti. Danas ih ima više od 200: od renesanse do osamnaestoga stoljeća. 

(DU list, HRT)