(Foto: Hrvatska riječ/ snimka zaslona) (Foto: Hrvatska riječ/ snimka zaslona)

Dane hrvatske knjige i riječi počinju 26. rujna stručnim skupom za prosvjetne djelatnike pod nazivom ''Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama'' u prostorijama Etno-salaša Balažević u Tavankutu. O aktualnoj temi govorit će sedam predavača, a program organizira Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro- Fond i Odbor HNV-a za obrazovanje.

Popularni program za učenike pod nazivom ''Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu'' ove će godine činiti virtualni javni sat hrvatskoga jezika u četvrtak, 1. listopada, u koji će se škole uključiti preko YouTube kanala Hrvatske čitaonice. Organizatori vjeruju kako će i ovo biti zanimljiv način za uključivanje u program u kojemu će se predstaviti nova, četvrta knjiga ''Izabranih djela Balinta Vujkova''. Djeca naročito vole predstavu prema narodnoj priči te će moći vidjeti snimku predstave ''Razlinkavi zec'' u izvedbi učenika OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Međunarodni karakter manifestacije

Međunarodni stručni skup knjižničara ''Čitanjem do uključenosti'' bit će održan virtualno u cilju zaštite i sigurnosti svih sudionika. Skup će biti održan 2. listopada putem ZOOM platforme kojom koordinira Zagrebačko knjižničarsko društvo. Nakon dva plenarna izlaganja, u skupu će sudjelovati trideset petero izlagača, a broj sudionika na skupu ograničen je na 100. Skup sva predavanja objaviti u zborniku radova, a zajednički ga organiziraju Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U srijedu, 7. listopada, održava se Književni salon koji će biti biti posvećen časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ i književnoj produkciji koja se tradicionalno predstavlja pod nazivom ''Od Dana do Dana''.

Multimedijalna večer

Tradicionalna Multimedijalna večer bit će u znaku dodjela dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2019. godinu i trijenalne nagrade Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Ovogodišnju nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je Matija Molcer, pijanist, skladatelj, pjesnik, prevoditelj, slikar, kritičar i publicist.

Ovim programom u petak, 9. listopada, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Subotica završit će 19. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova. 

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

(Izvor: Hrvatska riječ)