(Foto: taborfilmfestival.press) (Foto: taborfilmfestival.press)

Festival pod zvjezdanim nebom i ove godine nudi selekciju najboljih kratkometražnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta koji će biti prikazani u kinodvoranama Al Fresco, Rustica i Tabor Varosh.

U glavnome filmskom programu – međunarodnoj i domaćoj konkurenciji – festival ove godine slijedi nove trendove u filmskom stvaralaštvu pa pomiče granice filmskih rodova i napušta stroge žanrovske podjele! Uz dvadesetak stranih filmova, domaći natjecateljski program uključuje neka nova redateljska lica, ali i stare taborske znance!

Tabor će tako ove godine posjetiti jedan od najznačajnijih autora recentne svjetske produkcije nezavisnog filma, škotski redatelj s londonskom adresom Edward Lawerson, te srpski redatelj Ognjen Glavonić čiji je aktualni dugometražni film “Teret” oduševio festivalsku publiku, žirije  i filmske kritičare od Cannesa do Sarajeva. U popratnom filmskom programu bit će prikazane retrospektive najboljih kratkih filmova ovih redatelja.

Glazbeni program Tabor Film Festivala (Foto: screenshot/taborfilmfestival.com)

U glazbenom programu, koji od ove godine organizacijski podržava partner Pozitivan Ritam, najavljena su atraktivna imena: iz Brightona na taborsku binu stižu Fujiya & Miyagi, a sudeći prema najavama aktualne svjetske turneje, Desinić će uz Pariz imati počasno mjesto na starom kontinentu gdje će publika moći uživo čuti najnoviji album “Flashback” ove elektro-dance atrakcije čija je glazba uvrštena i na soundtrack popularne serijeBreaking Bad”.

Magičnu atmosferu sasvim će sigurno publici priuštiti slovenski trio Širom, koji se svojim maestralnim sviračkim umijećem na čitavom nizu instrumenata te jedinstvenim i impresivnim spojem avangardnog folka, jazza, post rocka, psihodelije, klasične i improvizirane glazbe vinuo u sam vrh world music scene. Prvo domaće ime koje najavljuju organizatori je The Marshmallow Notebooks alias Matija Habijanec, osebujni indie-pop/folk kantautor koji će za ovu priliku nastupiti s cijelim bendom.

(izvor: taborfilmfestival.press)