(Foto: Moja domovina/ screenshot) (Foto: Moja domovina/ screenshot)

Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na Dan pada Grada Vukovara, 18. studenog 1991. godine kada je Vukovar pao u ruke srpskoga agresora. Toga dana hrvatski je narod u domovini i svijetu dodatno uvijen u crno, no zahvaljujući njegovoj hrabrosti, ustrajnosti i slozi on je ipak naposljetku izvojevao pobjedu te se pridružio slobodnim i demokratskim državama u Europi.

Na ''Dan sjećanja na herojski Vukovar'', kako je istaknuto u pozivu, organizatori žele odati počast svim žrtvama, civilima i braniteljima, koji su svoje živote položili na Oltar domovine, te se prisjetiti sloge i zajedništva hrvatskoga naroda tijekom tog mračnog dijela hrvatske povijesti.

Program koji će se odvijati po završetku svete mise upotpunit će uz članove Odbora Zbor mladih HKM Zürich ''Korak'',Tamburaški sastav «Indigo» te učenici i učenice Hrvatske nastave. Nakon svete mise i programa uslijedit će ručak u prostorijama župa sv. Josipa koji će biti pripremljen u organizaciji udruge ''Slavonia'' Zürich i HKM Zürich.

Prošle godine, na prvome obilježavanju ''Vukovara u Švicarskoj'' uz potporu udruge Slavonia Zürich prikupljeno je 3700.00 franaka, koji su kasnije doniratni Vukovarskim leptirićima“  i ''Vukovarskim golubićima''.

- Molimo sve predstavnike udruga i klubova, koje će nazočiti obilježavanju u Zürichu, da ponesu komad vrpce s natpisom od prošle godine, te da nam putem emaila na: info@moja-domovina.net dostave grb udruge u digitalnom obliku. Svoj dolazak u narodnim nošnjama najavili su predstavnici kulturnih udruga. Pozivamo sve, koji imaju doma nošnje, da ih odjenu i tim upotpune sliku bogate kulturne baštine koju kao narod imamo.

Budimo stoga i ove godine zajedno i složni kad obilježavamo ''Dan sjećanja na herojski Vukovar''! Uključite se i budite s nama 17. studenoga! Pozivamo pojedince, zajednice i udruge u Švicarskoj da nam se priključe na taj dan hrvatskog zajedništva i hrvatske sloge da bismo ga što dostojanstvenije obilježili u znak sjećanja na sve patnje, koje je grad Vukovar prošao, ali i u znak sjećanja na sve pale branitelje i civile tijekom Domovinskog rata – stoji u pozivu organizatora.

(Izvor: Moja domovina)